- Dette er en morsom måling, sier Høyre-leder og stats­ministerkandidat Erna Solberg.

- Den plasserer oss litt høyere enn andre målinger i det siste, og den bekrefter at vi er i siget. Det er god vind i seilene for en ny regjering.

- Men, legger hun til, skal vi få til en styringsdyktig regjering er det viktig at Høyre bli størst mulig.

- Mange mener at din innsats i dueller med Jens Stoltenberg, og i andre debatter, er med å gi partiet ditt et nytt løft?

- Det er alltid mer kjekt med en god debatt enn med en dårlig. Likevel vil jeg trekke frem at Høyre har et fantastisk tillitsmannsapparat der ute som gjør en strålende innsats hver dag. Så her er det mange som skal ha æren, selv om det er vi på toppene som blir mest eksponert.

Sur på TV 2

Høyre-lederen sier hun blir værende i Oslo-om­rådet frem til søndag kveld, på grunn av de to partilederdebattene fredag og lørdag, i henholdsvis NRK og TV 2.

— Det er litt leit at TV 2 har flyttet sin debatt fra Bergen, der den gikk tidligere, til Oslo. Ellers kunne jeg blitt i Bergen og avsluttet valgkampen der. Nå kommer jeg ikke hjem før søndag kveld, og gleder meg til å stemme på Apeltun skole mandag.

- Fandenivoldsk innsats

Den andre partilederen fra Bergen, Audun Lysbakken, kan også glede seg over tallene fra Respons denne uken. SV går frem fra 4,5 til 5,9 prosent­poeng.

- Jeg opplever at vi klarer å mobilisere, etter at vi var ær­lige og sa at hele venstresiden i norsk politikk kunne forsvinne med SV under sperregrensen. Nå møter jeg en fandenivoldsk innsats fra medlemmer over hele landet.

RYKKER FRA: Erna Solberg.
BT

- Men jobben er ikke gjort, og i morgen skal vi ha den største og mest omfattende innspurten i partiets historie. Lysbakken sier han må være i Oslo i dag og i morgen på grunn av partilederdebattene.

-  Men søndag skal jeg være i Bergen og delta i innspurten der. Nå gjelder det å finne frem til lojaliteten hos våre velgere, de som vil ha en SV-gruppe til venstre for Arbeiderpartiet i det neste Stortinget.

Velgere i flyt

- Det er flere interessante ting ved denne målingen, sier daglig leder Thore Gaard Olaussen hos Respons Analyse AS.

- Først og fremst er Høyre i siget, mens Ap synes å stå på stedet hvil. Ap hadde et lite løft midt i valgkampen, men denne effekten synes nå å være borte.

- Så ser vi at Miljøpartiet De Grønne faller godt under sperregrensen. Det betyr at de har mistet nyhetens interesse hos velgerne, og mange har gått tilbake til SV, der de trolig kom fra.

- Andre tydelige tegn?

- Ja, det ser ut til at alle småpartiene, som mer eller mindre lå nær sperregrensen, har kommet seg godt over denne. Særlig gjelder dette KrF. Det har gått på bekostning av både Ap og Høyre.

- Hva vet dere om bevegelsene ellers?

- Overgangsmatrisen vår er full av tall. Det betyr at velgerne er i vandring, konstant, både innad i blokkene og mellom blokkene. Jeg tror derfor ikke det har satt seg ennå. Men Høyre holder stand, de har 80 prosent lojalitet blant sine velgere, sier Olaussen.