Etterforskningen mot den 31 år gamle kurderen går for fullt. Påtalemyndigheten håper å ha saken ferdig om få uker, og har overfor Bergen tingrett ytret ønske om at saken kommer opp i slutten av november.

— Jeg kan bekrefte at Erna Solberg vil være et av vitnene i saken, sier politiadvokat Jannicke Fløystad i Hordaland politidistrikt til BT.

Viktig forklaring

Bakgrunnen for at kommunalministeren må vitne, er at retten skal få høre hvordan truslene har påvirket hverdagen hennes, og hvilken frykt de eventuelt har fremskaffet. Hennes forklaring vil sterkt bli vektlagt når straff mot mannen skal vurderes.

Rettssaken blir høyst uvanlig og vil derfor bli underlagt streng bevoktning.

— Vi tar høyde for de forskjellige situasjonene og vurderer fortløpende hva som er nødvendig av sikkerhetstiltak. En rettssak under slike omstendigheter som her, er selvsagt et sårbart tidspunkt, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland.

Streng kontroll

Politiet vil ikke si noe om hvilke tiltak som settes i verk, men det kan forventes streng kontroll av alle som skal inn i rettssalen, i tillegg til synlig bevæpnet politi i tinghuset.

Torsdag i forrige uke skrev BT at Erna Solberg voktes døgnet rundt av bevæpnede vakter. Hvert skritt hun tar blir nøye overvåket, og alle steder hvor hun drar blir holdt under oppsikt.

— Det største problemet er at jeg ikke kan stikke av for å ta meg en røyk uten å bli fotfulgt, uttalte Solberg til BT.

Lørdag fortalte Verdens Gang at kommunalministeren var blitt utsatt for nye trusler. Angivelig skal disse komme fra personer som kjenner mannen som nå sitter fengslet.

— At ansatte i politiet lekker slike opplysninger til pressen er sterkt beklagelig. Vi har ingen kommentarer til den videre etterforskningen, sier politiadvokat Fløystad.

Fengsling avgjørende

BT vet at de omtalte truslene skal ha blitt ringt inn til politiet, men det er høyst usikkert hvor reelle de er. Politiet tar derimot ingen sjanser, og har gitt Solberg omfattende beskyttelse.

Denne uken går fengslingsperioden til den siktede kurderen ut. Blir han løslatt av retten, vil vaktholdet bli enda strammere.

For det er en rekke forhold som gjør at politiet frykter han vil gjøre alvor av truslene som ble fremsatt:

n I mannens lommebok fant politiet et avisutklipp med bilde av Solberg.

n Irakeren har selv forklart at han dro til Oslo for å kjøpe en pistol, og at han betalte 14.000 kroner. Senere har han benektet dette. Politiet vet at mannen befant seg i Oslo fra 5. til 8. september, og at han forsøkte å kartlegge Solbergs bevegelser. 9. september ble drapstruslene fremsatt.

n Han er svært misfornøyd med Erna Solberg sin asylpolitikk. I desember i fjor gikk han amok på UDIs lokaler på Bryggen, og forskanset seg i flere timer. Han er siktet for både vold og trusler mot to politimenn som overmannet ham, og for skadeverk på UDIs lokaler.

n Mannen betegnes som farlig av psykiateren som har vurdert ham, spesielt i pressede situasjoner.

— Han ønsker å bli løslatt og overført til Sandviken sykehus. Fire uker på cellen i fengselet har fått han til å skjønne alvoret. Han er lei seg for uttalelsene han kom med, men hevder hardnakket at de aldri var ment alvorlig, sier mannens forsvarer, advokat Egil Jordan.

Det er ingenting som tyder på at 31-åringen har vært involvert i de nye truslene som er blitt fremsatt.

I RETTEN: Erna Solbergs vitneforklaring blir sentral når straffen mot mannen som skal ha drapstruet henne, skal fastsettes. Solberg følges nå alltid av sikkerhetsvakter.<p/> ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND