På målingen Sentio har utført for BT, gjør Høyre et hopp på over fem prosentpoeng på en uke.

– Dette er kjempe. Det er veldig bra, sier en meget fornøyd Erna Solberg.

Høyres partileder har kunnet glede seg over gode målinger den siste uken. Men så sterk fremgang hører til sjeldenhetene. Den markante fremgangen i hjemfylket gleder Solberg.

– Det er klart at det er ekstra morsomt, særlig siden dette er min egen valgkrets, sier hun.

Solberg tror at tydelig budskap og ønske om forandring forklarer mye av fremgangen.

– Og så driver våre folk en veldig god valgkamp i Hordaland, sier Solberg.

Bare KrF har mer lojale velgere enn Høyre. Det tyder på at de gamle Høyre-velgere har fått troen på partiet igjen. I tillegg stjeler de velgere fra både Frp og Ap.

– Dette skyldes utvilsomt den positive oppmerksomheten Høyre har fått den siste uken, sier universitetslektor Terje Knudsen på institutt for sammenlignende politikk ved UiB.

– De er nå på høyder det er lenge siden de har sett. Blir dette det endelige resultatet har de all grunn til å være fornøyd.

Fire inne

Supermålingen betyr at Høyres tredjekandidat Henning Warloe nå er på ganske trygg grunn. Til og med fjerdekandidat Eivind Nævdal-Bolstad er inne, riktignok på det høyst usikre utjevningsmandatet.

– Oj, oj, kommenterer en lykkelig ungdomskandidat fra hjembyen Odda, der han driver valgkamp.

– For et par uker siden så det vanskelig ut, men nå fosser vi frem på alle målinger. Nå tror jeg på over 20 prosent, slik jeg veddet om før valgkampen, sier Nævdal-Bolstad.

– Hva har skjedd?

– Vi lokale kandidater har forhåpentlig gjort noe rett, ikke minst må jeg trekke frem Erna og innsatsen hun har vist. Hun har overbevist folk om at Høyre er garantien for en ny regjering. Den effekten slår inn for fullt nå.

Frp fortsetter fallet

Da BT presenterte sin hordalandsmåling i fjor høst, lå Frp inne som største parti med 28,1 prosents oppslutning og hele fem mandater. Det er snart ett år og nesten fem prosentpoeng siden.

Nå må partiet kjempe med nebb og klør for å få inn Laila Reiertsen og fire mandater. Fortsetter den nedadgående trenden, risikerer Frp å ende opp på lavere oppslutning enn ved stortingsvalget i 2005.

– I hele sommer fikk Frp dominere mediebildet alene. Nå har vi hatt en reell valgkamp i tre uker med alle partier, sier Terje Knudsen og mener det forklarer mye av Frps fall på målingene.

Bare tre dager før valget har hver femte velger ennå ikke bestemt seg. Og med knappe marginer kan det gi utslag på mandatfordelingen.

Det ser ut som om KrF, Høyre og Frp har mobilisert sterkest. Også Ap kan skilte med relativt høy lojalitet blant velgerne.

Sponheims troløse velgere

Få har så troløse velgere som Lars Sponheim og Venstre. For to uker siden var de borte, så var de der igjen. Nå er de atter borte.

På klassisk Venstre-vis lekker partiet i alle retninger, men flest troløse venstrevelgere har gått til Ap. Dermed faller oppslutningen på ny. Likevel er Sponheims plass på Stortinget ikke truet, skulle resultatet av denne målingen bli valgresultatet.

KrF beveger seg verken opp eller ned på målingen og beholder dermed den relativt gode oppslutningen fra forrige uke, men det er fortsatt en del tusen stemmer før annenkandidat Filip Rygg kan pakke kofferten og flytte til Oslo.

For Rødt er målingen dyster lesing. For to uker siden var det ikke helt urealistisk at Torstein Dahle kunne kapre sistemandatet. I dag mangler Rødt over 6.000 stemmer og er et hav unna rotteracet om de siste plassene på hordalandsbenken.