BTs nasjonale partibarometer for mai gir liten grunn til oppstemthet hos Høyre-folkene som er samlet til landsmøte i Oslo. Partiet går tilbake 1,2 prosentpoeng i målingen fra Norsk Respons. Nedgangen er kanskje beskjeden, men vel så bekymringsfullt for ledelsen må det være at Høyre ser ut til å ha etablert seg på et nivå som er rundt fem prosentpoeng under resultatet ved 2001-valget.

Hadde det vært valg i dag, ville Erna Solbergs og Høyres stortingsgruppe ha skrumpet fra 38 til 29 mandater.

Lekker begge veier

Høyre lekker i begge ender, og taper velgere både til Ap og Fremskrittspartiet. En trøst er at mange av de frafalne setter seg på gjerdet.

Høyre kan også spore et lite lysglimt i at de leder kampen mot SV om å være landets tredje største parti. Etter den oppløftende aprilmålingen, synker SVs oppslutning denne gang med 3,2 prosentpoeng til 14,5. Dermed er Kristin Halvorsen & Co. den største taperen på mai-barometeret.

Når de rødgrønne likevel har et tilsynelatende solid forsprang i kampen om stortingsflertallet, skyldes det at Ap får et pent oppsving til 30,5 prosent.

— Det ser ut til at Ap og SV bytter velgere på våre målinger, konkluderer seniorrådgiver Idar Eidset i Norsk Respons.

Jokere i sentrum

Samarbeidspartiene Ap, SV og Sp får til sammen 89 av de 169 stortingsmandatene, mot de borgerliges (inkludert Frp og Kystpartiet) 80 mandater.

Det skal imidlertid ikke store velgerbevegelsen til før pendelen svinger i borgerlig retning. Sp er nå nede på urovekkende lave 4,4 prosents oppslutning, men inne med åtte stortingsrepresentanter. Fem av disse er utjevningsmandater. Skulle Venstre få et oppsving på Senterpartiets bekostning, og bytte plass rundt den magiske sperregrensen, ser det straks lysere ut på borgerlig side.

De to minste sentrumspartiene kan derfor bli jokerne i spillet om regjeringsmakten. Venstre ligger forbausende stabilt på 3,7 prosents oppslutning. Etter dagens måling får partiet bare ett mandat (fra Oslo). Partitopp Lars Sponheim måtte returnert over fjellet til Ulvik hvis målingen var valgresultat.

Lojale Frp-velgere

KrFs finsliping av den kristenkonservative verdiprofilen etter landsmøtet nylig ser ikke ut til å ha skremt velgere, snarere tvert imot. 8,3 prosents oppslutning tyder på at partiet i hvert fall har skaffet seg fastere grep om sine tradisjonelle kjernevelgere.

Fremskrittspartiet har en liten tilbakegang, men ligger likevel an til å gjøre et godt stortingsvalg. Partiet utmerker seg også med høy lojalitet i velgermassen.

Andelen som ennå ikke har bestemt seg for parti ved høstens valg er 28 prosent. Selv om mange av disse velger sofaen også på valgdagen, vil kampen om den tallrike tviler-gruppen tette seg til i tiden fremover.

Tvilere i nord

Det er flest usikre velgere blant kvinner og yngre velgere. Partitopper på stemmefiske bør også merke seg at det er relativt sett flest tvilere i Nord-Norge (39 prosent), og desidert færrest på Vestlandet (19 prosent).

For landsmøtepartiet Høyre, bekrefter bakgrunnstallene at sannsynligheten for å stemme partiet øker med inntekt og utdanningsnivå. Partiet har de flest av sympatisørene sine blant menn, og personer i aldersgruppen 30-59 år.