Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) erklærte seg delvis skyldig da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

51-åringen står tiltalt for gjentatte kjøp og bruk av narkotika.

Politiet mener Warloe har kjøpt og brukt en eller flere av følgende stoffer:

Ecstacy, amfetamin og/eller GHB.

— Karrieren over

Rettssal 719 i Oslo tingrett var mandag morgen fylt opp av pressefolk og andre som hadde møtt opp for å få med seg straffesaken mot den tidligere nestlederen i Hordaland Høyre.

Fra før har Warloe innrømmet sporadisk å ha brukt narkotiske stoffer over en fireårsperiode.

Han nekter imidlertid å ha kjøpt ulovlige rusmidler.

— Jeg har blitt tilbudt narkotika av privatpersoner, og takket ja. Det har ikke vært noen utveksling av penger. Det tar jeg sterkt avstand fra, sa Warloe i sin forklaring.

Stortingspolitikeren sa videre at han har måttet betale en høy pris for sine handlinger.

— Det er kritikkverdig og sterkt ufornuftig av en politiker å gjøre sånt, og jeg har forståelse for at det må reageres strengt. Det betyr samtidig at en nesten 20 år lang karriere som politiker er over, sa Warloe.

- For strengt

I sin frie forklaring sa Warloe at han første gang prøvde narkotika på en tur til ferieøyen Ibiza i 2008, og at han to år senere prøvde igjen.

— Jeg var avholdsmann til jeg var 30, og har aldri vært overstadig beruset. Jeg har litt vanskelig for å forklare hvorfor jeg lot meg friste i 2008, sa han.

— Politiet vil i løpet av dagen komme inn på at narkotika vanskelig kan brukes uten at det også har vært erverv, sa politifullmektig Anja Stenersen i sitt innledningsforedrag.

Romerike politidistrikt ville i sitt forslag til tilståelsesdom gi Warloe en straff på 18 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner.

Dette var for strengt, mente Warloe.

— Det aksepterer jeg ikke. De har tillagt meg innrømmelser jeg ikke har gitt, og trolig har de vært påvirket av de store medieoppslagene.

— Jeg har fått vite fra politiet at den er så høy, fordi jeg har talegaver og kan snakke straffen ned i retten, sa Warloe til BT i august i fjor.

Pågrepet i Oslo

Dermed tok Romerike politidistrikt ut tiltale. Rettssaken mot Warloe gjennomføres i Oslo tingrett mandag.

Warloe ble pågrepet hjemme i stortingsleiligheten sin i Oslo i mars i fjor.

Der beslagla politiet narkotika, som Warloe innrømmet å ha brukt.

Innrømmelsen førte til at Warloe ikke fikk fornyet tillit som stortingsrepresentant for Høyre i Hordaland.

Tiltalen er den samme som ble presentert for Warloe i fjor høst. Det er ventet at politiet vil be om strengere straff denne gangen, siden Warloe delvis nekter skyld.

FORSVARER: Warloes forsvarer, Erling O. Lyngtveit, mener betinget fengselsstraff er en for streng reaksjon for stortingspolitikeren.
HÅVARD BJELLAND