Erik Matre fra Os er lidenskapelig undervannsdykker, og han forsyner seg grovt av havets delikatesser når han hopper uti.

Nå har nettsiden Frivannsliv.no kåret 25-åringen til vinner i kategorien breiflabb i 2011. Ingen klarte å slå fangsten på 13,5 kilo fra april.

To rekorder fra Os

— Det har mye med flaks å gjøre. Den kom svømmende 4-5 meter under meg i motsatt retning. Da måtte jeg bare stoppe opp. De svømmer ikke så fort, så jeg tok den lett igjen, sier Matre til bt.no.

Flaks eller ikke — han har også vunnet før. I 2007 fanget han en piggvar på 7,4 kilo.Begge storfiskene endte seg sine dager i sjøen utenfor Os. Matre tok piggvaren i Mobergsvika, og breiflabben i Ervikane.

Tok verdens største

Det skulle strengt tatt bare mangle at Bergen og omegn vinner breiflabb-klassen og lever opp til Knutsen og Ludvigsens sang «Eg ve be Bergen». Verdensrekorden stammer også fra Hjelmås i Hordaland og tilhører Kåre Haugland og John Arne Mostraum. I februar 2010 tok de en 99,4 kilo stor breiflabb.

Breiflabb ble tidligere regnet som en ufisk som man kastet på havet igjen. Nå blir den regnet som en meget god matfisk og det forgår et kommersielt fiske etter den, ifølge Wikipedia.

Og Erik Matre ble slektens helt da han inviterte foreldre og søsken på fiskemiddag i tre dager til ende.

— Jeg dykker og fisker for å skaffe mat også, men bare på hobbybasis, sier han.

Også den største steinbiten ble tatt i Hordaland. I begynnelsen av mai fikk Nils Yrje Kirste tatt i en rugg på 4,2 kilo i Øygarden - se video på YouTube.

Fjorårets største fisker:

  • Breiflabb (13,5 kilo) - Erik Matre, Os
  • Steinbit (4,2 kilo) - Nils Yrje Kirste, Øygarden
  • Flyndre (38 kilo) - Anders Karlson, Tromsø
  • Sei (14,2 kilo) - Ørjan Dyrnes, Klubba
  • Torsk (22 killo) - Ørjan Dyrnes, Klubba
  • Lyr (9 kilo) - Kenneth Strand Stubø, Kristiansund
REKORD NUMMER 2: 25-åringen skjøt fisken med en Picasso-harpun i Ervikane på Os.
PRIVAT