• Jeg skjønte ingenting da jeg fikk vite at jeg hadde avlagt en positiv prøve, sier kappgjengeren fra Os. - Nå er jeg helt knust.

Tysse ble testet etter challenge-løpet i italienske Sesto San Giovanni 1. mai. Urinprøven ble testet på dopinglaboratoriet i Roma, og der viste A-prøven at Tysse hadde dopet seg med stoffet CERA, tredje generasjons EPO.

CERA øker produksjonen av røde blodceller i blodet, noe som øker oksygenopptaket.

B-prøven ble testet to ganger, fordi den første testen holdt ikke mål etter standarden til Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), men laboratoriet kom fram til at den andre testen av B-prøven svarte til den positive A-prøven.

— Har ren samvittighet

Erik Tysse skjønte ingenting da han 3. juni fikk vite at han hadde avlagt en positiv dopingtest. Men da sannheten gikk opp for ham, følte han at hele verden raste sammen.

— Jeg har ren samvittighet, og derfor vil jeg finne ut hva som har skjedd, koste hva det koste vil. Jeg klarer ikke å finne ut av dette på egen hånd. Derfor har jeg bedt om hjelp fra advokat Gunnar Martin Kjenner og tidligere leder ved dopinglaboratoriet på Aker, Helge Oftebro, sa kappgjengeren Erik Tysse på en pressekonferanse i kinoteket på Ullevaal stadion tirsdag.

— Jeg skjønte ingenting da jeg fikk vite at jeg hadde avlagt en positiv prøve. Nå er jeg helt knust, og det er uvitenheten rundt dette som er det verste.

Han kommer ikke til å delta i EM i Barcelona som innledes med 20 kilometer kappgang tirsdag om en uke.

Mister troen

  • Jeg har alltid hatt klokkertro på det arbeidet som gjøres av dem som jobber med antidoping, men jeg må innrømme at jeg mister troen på dette systemet når jeg opplever å bli anklaget for noe jeg ikke har gjort.

Han glir inn i rekken av dopingmistenkte utøvere som bedyrer sin uskyld. Foreløpig er han ikke anmeldt av Antidoping Norge, men det kommer trolig til å skje ganske snart.

— Jeg kommer ikke til å gi meg, og er villig til å ta kampen for å bli renvasket. Om det kommer til å ta en måned eller fem år vet jeg ikke, men kampen skal jeg ta, sa Tysse.

Han sa også at han er usikker på hva som vil skje med karrieren som kappgjenger etter det som nå har skjedd.

— Jeg får se om jeg har råd og mulighet til å fortsette karrieren etter at denne saken er over. Det eneste jeg håper på nå er at jeg kan jeg få lov og anledning til å bevise at jeg er uskyldig.

Sjokkert Trond Nymark

Norges andre profilerte mannlige kappgjenger Trond Nymark skal delta i EM om seks dager.

— Jeg er sjokkert, jeg hadde aldri trodd dette skulle skje, sier Nymark til Aftenposten.no .

Han sier han tror på Erik Tysses versjon av saken.

— Jeg tror oppriktig på det Erik sier. Han er uskyldig intil det motsatte er ettertrykkelig bevist, det har han krav på i et sivilisert rettssamfunn.

- Kan være jernkosttilskudd

  • Vi setter spørsmålstegn ved analysen, og hvordan analyseresultatene er tolket, sa Tysses advokat Gunnar Martin Kjenner på pressekonferansen.

— En forklaring kan være inntak av jernkosttilskudd i forbindelse med høydetrening.

Ifølge The Internet Anti-Doping Database er Tysse den første norske utøveren som tester positivt for CERA. Kappgjengeren er også den første i sin idrett som avsløres for bruk av stoffet. Tidligere har 15 utøvere testet positivt for CERA. Fem av disse er italienere, mens fire kommer fra Spania.

Saken oppdateres