Gjennom flere decennier var Erik Bye med på å prege NRKs radio— og fjernsynsunderholdning. Et par generasjoner nordmenn har fortsatt fellesopplevelser fra hans debatt- og reportasjeprogrammer, ikke minst fra underholdningsprogrammet «Vi går om bord», der sjøfolk og kystbefolkning ble satt i fokus og trukket frem for allmennheten.

Han skapte oppmerksomhet, interesse og engasjement om personer og hendelser som hørte til i hverdagslivet; losene og redningsskøytene, seilskutemannskapet og krigsseilerne. I rekordfart ble det på 60-tallet samlet inn penger til redningsskøyta «Skomvær», og i takknemlighet og respekt bærer en av dagens redningsskøyter Erik Byes navn.

Hans reportasjeprogrammer og serier tok oss med til gruvearbeidere på Svalbard, til landsbyboere i Afrika og til miljøene av norskættete innvandrere i USA. Han presenterte oss for verdensstjerner som Josephine Baker, for vitenskapsmenn og nobelprisvinnere som Linus Pauling, og for fjernsynshelter som «Festus».

Julaften var hele landet «om bord» da han hentet misjonæren Agnar Espegren i Hongkong hjem til familien, og lot sjømannskoret fylle eteren, mens gledestårer ble tørket både i studio og i stuene.

Erik Bye så verdien i allmennkringkasterens målsetting om å formidle både kunnskap, kultur og mangfold. Gjennom «Søndagsposten» hadde han et nært og inspirerende samarbeid med Otto Nielsen, Alf Prøysen og komponisten Willy Andresen, der de også ble fødselshjelpere for mange dikterspirer og artister rundt om i landet.

Han var en samfunnsengasjert programskaper og formidler med en profesjonalitet som styrte praten dit han ville, umerkelig for den han snakket med og alltid lyttende til intervjuobjektet. Han var en dikter og tolker som ikke bare fikk egne viser, men også viser av Einar Skjæraasen og Alf Prøysen til å funkle.

Erik Bye var et levende menneske. Han var kjempen med det store hjertet som gjennom sitt virke i radio og fjernsyn ga oss gode fortellinger og rike opplevelser, og som gjennom sin visekunst har skapte en poesi som vil glede stadig nye generasjoner.

JOHN G. BERNANDER, KRINGKASTINGSSJEF