Rettsforhandlingene er nå avsluttet for dagen. Les vårt direkte-referat fra retten i spalten til høyre.

— Jeg har ikke bare forbrutt meg mot norsk lov, men også mot det kjæreste vi har, og det er barna våre, sier Andersen.

— Det er gjort i en tilstand, sier Andersen og kremter, hvor jeg på et tidspunkt fikk en kollaps, som har gjort at jeg har kommet inn i en depressiv tilværelse der ingenting betydde noe lengre, sier Andersen.

Han takker dommeren som lot ham gå til psykolog Thore Langfeldt, og for den proffe hjelpen fra Ila fengsel. Gjennom det såkalte ROS-programmet (relasjon og samliv) har Andersen fått hjelp.

— Takket være Thore Langfeldt og ROS-programmet fikk jeg hjelp til å låse opp de fastlåste skuffene jeg ikke selv har klart å åpne tidligere, som har å gjøre med overgrep jeg selv har opplevd som liten. De har ligget i 50 år i meg som en klump, og samtidig har jeg fått hjelp til å vedkjenne meg offentlig, som jeg nå gjør, en undertrykt bifil legning. Jeg var i min oppvekst i et maskulint miljø med kampsport og skyting og gutteting, som ikke gjorde det aktuelt for meg å flagge min bifile legning, sier Andersen, som har vært gift og har to barn.

- Gutter skulle tåle litt

Andersen forteller hvorfor han har forgrepet seg på smågutter, ikke jenter:

— Fra barndommen har jeg fått inn med teskje at jenter roter man ikke med, de er skjøre og kan bli gravide. Gutter var derimot mennesker som tålte litt. Den gangen mente jeg i mitt hode at dette ikke var så farlig, sier han.

— Overgrepene ble min virkelighetsflukt. Jeg har aldri hatt interesse av å ta noen av disse guttene med meg noen steder langt vekk fra folk, i bil for eksempel. Jeg er ikke interessert i sex-biten med dem, selv om det kan virke slik i mitt handlingsmønster. Det var hovedsaklig for å få en relasjon den dagen. En banal, fiks idé i hodet mitt at det var slik jeg tok kontakt. Jeg ba dem lete etter noe, foreksempel en nøkkel, som de ivrig gjorde, sier tiltalte.

Andersen (bildet) nekter for at han er pedofil.— Jeg har jo fått med meg at de fleste mener at jeg er pedofil. Jeg er enig i at jeg har gjort noen pedofile handlinger, men jeg har aldri hatt noen glede verken av fantasier, bilder eller filmer. Politiet kan sikkert bekrefte at det aldri har vært noe slikt på mine pc-er eller andre steder, sier Andersen.

Han ønsker seg et nytt forhold til en «søt og grei kvinne».

— Fremstillingen av meg i media har gjort dette vanskelig, sier han.

- En drittsekk

Andersen tar avstand fra handlingene sine.

— Det jeg nå skal si må ikke oppfattes som en unnskyldning for det jeg har gjort, for det finnes ikke noen unnskyldning. Dette kan kanskje gjøre at dere kan forstå denne personen som har begått disse overgrepene, sier Andersen.

Andersen sier at han sluttet med overgrepene etter å ha lest om dem i avisen.

— Den som sitter her og snakker nå er ikke den personen som har begått disse overgrepene. Jeg sitter her frisk som en fisk. Det er tre og et halvt år siden jeg så i avisen hvor alvorlige reaksjonene fra allmennheten var. Jeg forsto at jeg kunne være en av de personene som var omtalt, og bestemte meg for å slutte sommeren 2006. — Jeg vet at jeg har oppført meg som en drittsekk. Sommeren 2006 var jeg sikker på at jeg aldri mer skulle begå overgrep. Jeg er enda sikrere i dag, etter å ha snakket mye om min egen barndom og fått forståelse for hvor alvorlig det jeg har gjort, har vært. Det er ikke akseptabel adferd for et voksent menneske å lure med seg mindreårige barn til å gjøre det som jeg har gjort.

Maskuline homofile

Psykolog Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) sa til BT nylig at menn som begår overgrep mot gutter, skiller seg fra dem som misbruker jenter.

Langfeldt er Erik Andersens terapeut, og skal møte som vitne i rettssaken. Han understreket at han uttalte seg på generelt grunnlag.

— Ut fra våre undersøkelser her ved IKST ser vi at menn som forgriper seg på gutter i all overveiende grad er homofile, og at de var såkalt maskuline homofile gutter som unge, sier psykologen, som i fjor publiserte en artikkel i Tidsskrift for Norsk Psykologforening om dette temaet.

Mange av disse mennene har hatt større vanskeligheter enn andre unge homofile med å bli sett av voksne som homofile, ifølge Langfeldt.

— Hvis de i tillegg sliter med å komme frem med legningen sin, oppstår det fort problemer. Mange av dem vi behandler, sier at hvis de hadde fått hjelp til å komme frem med sin homofili da de var unge, ville dette aldri skjedd. Mange har skjult at de er homofile, andre har ikke en gang visst det selv, sier Langfeldt.

- Som et monster

Fra vitneboksen beskyldte tiltalte Erik Andersen mediene for å ha skapt et uriktig bilde av saken.

— Media har prøvd å skubbe meg utfor et stup og nærmest ta livet av meg. De har fremstilt meg som et monster, sier han.

Andersen var klar over at han ble etterforsket.

— At politiet i litt over en måned har spanet på meg på en litt klossete måte, gjorde at jeg var klar over at de var på sporet av meg. De var på en parkeringsplass 30 meter fra boligen min, de har også stått langs veien for å se hvilke bevegelser jeg har hatt. Så jeg har visst om dem, forklarer Andersen.

— De ble ganske forfjamset da jeg rygget mot dem. De har også stått langs veien for å se hvilke bevegelser jeg hadde om morgenen. De har også vært på parkeringsplasser der jeg har vært på tur i fjellet, sier han.

- Kronisk stress

  • Jeg hadde kronisk stress. Kunne kastet meg utfor stupet om så var, sier Andersen.

Han snakker også ut om de elendige forholdene på Ila landsfengsel.

Summa summarum så føler jeg at flere av partene hadde håpet jeg hadde tatt mitt eget liv. Under ransakelsen hjemme, hvor politiet har snudd på hver eneste kvittering og frimerke, så lå det en legejournal fra Haukeland sykehus, og jeg synes er påfallende at den er vekke.

Han kremter og hoster.

— Det er ikke familien som har fjernet denne journalen. Her står det om mine sykdommer fra 80-tallet til nåtid. Jeg føler den er fjernet av politiet fordi den slår beina under politiets teori, sier Andersen.

- Minst tre gjerningsmenn

Forsvarer Gunhild Lærum ber retten merke seg hva barna sier om klesdrakt, lukt og hygiene, dialekt, kjøretøy og utseende når de beskriver gjerningspersonen.

— Fra den siden hvor jeg står vil jeg påstå at det er minst tre ulike personer som beskrives i disse avhørene og fotokonfrontasjonene.

— Vi har bedt om at politiet skal sjekke andre saker vi har sett, mens min klient har sittet i fengsel. I Oslo ba vi politiet sjekke en sak der en mann ble tatt utenfor en barnehage for blotting. Han hadde hull i lommene, sier Lærum.

Svaret vi har fått fra politiet er at disse sakene ikke er relevante, sier Lærum.

— Vi tror ikke at barna bevisst lyver. Vi tror på at de har vært utsatt for overgrep eller forsøk på overgrep, sier hun.

Hun understreker at dette ikke gjelder det første punktet i tiltalten, som omfatter overgrepet på Sotra. Erik Andersen har anmeldt denne gutten for falsk forklaring, men politiet har henlagt saken.

- Han er lei seg

Ifølge forsvareren angrer Erik Andersen på overgrepene.

— Han er lei seg for det han har gjort, at han har lokket og lurt guttene opp i lommene, sier Gunhild Lærum (bildet).

Ifølge forsvareren kom lommemann-saken helt skjevt ut. Hun mener pressen har hatt sugerør inn i saken hos politiet.— Politiet har hatt en stort behov for å peke ut én, og spesielt én person til å være lommemannen. Dette har gått utover rettssikkerheten, sier Lærum i sitt innledningsforedrag.

- Lekkasje til BT

Hun anklager politiet for å ha foret flere medier med tiltaltes politiforklaringer, deriblant VG og Bergens Tidende.

— Min klient har kanskje hatt 2000 henvendelser om å snakke til pressen, men han har bestemt seg kun for å snakke disse dagene. Likevel har vi sett hvordan pressen har skrevet mye av det min klient har sagt. Dette reagerer vi sterkt på, sier Lærum.

— Det er min påstand at denne saken har vært styrt og delvis styrt av norsk presse, sier Lærum.

Hun mener at media har vært med på å skape en sannhet om at det bare finnes én lommemann.

— Behovet for å finne en gjerningsperson har overskygget behovet for hensynet til rettssikkerheten. Påstanden vår er at det er flere gjerningsmenn som går løs i dette sakskomplekset, sier Lærum.

Her er dekningen av rettssaken på bt.no hittil i dag: