Bare to dager etter at bt.no tok opp problematikken sist, kan ikke operasjonsleder Terje Hilland i hordalandspolitiet dy seg for et nytt hjertesukk.

Tema for sukket: Kinesiske lykter.

— I dag har vi hatt flere meldinger fra Voss om observasjon av røde lys som henger i luften. Etter hvert mente melder at det kanskje var slike kinesiske lykter. Også fra Gulen i dag har vi fått fire-fem observasjoner av røde lys, sier Hilland.

«Motefenomen»

Kinesiske lykter tennes, slippes og svever så opp på nattehimmelen.

— Jeg har inntrykk av at dette er et motefenomen. Problemet er at folk tar dem for å være nødbluss, og blir jo vi nødt til å sjekke nærmere, sier Hilland.

Bare de siste tre-fire dagene har politiet brukt mye tid på å sjekke ut falske nødblussmeldinger. I hvert tilfelle må de også vurdere behovet for lete- eller redningsaksjoner.

- Meld fra!

Onsdag i Odda måtte to politifolk bruke flere timer av kvelden på å få pekt ut hvor et angivelig nødbluss kom fra - og så ta seg opp i terrenget for å sjekke. De fant ingen ting.

— I dag fikk vi faktisk inn en melding fra Nordhordland om oppsending av kinesiske lykter. Sånt er veldig kjekt for oss å få vite på forhånd. Hvis noen da ringer om nødbluss fra for eksempel Askøy, så vet vi at det kan være disse lyktene, sier Hilland.

TIL FORVEKSLING LIK: ... et nødbluss for mange. Kinesiske lykter/flygende lanterner skaper nødmeldinger og hodebry for politiet.
SCANPIX