INGVILD RUGLAND

CHRISTINA PLETTEN

TOR OLAV MØRSETH

Det var før jul at partneren på restaurant Era på Xhibition forsynte seg av kassabeholdningen på over 450.000 kroner og stakk av til utlandet.

Han ble tatt av fransk politi 16. desember og satt i varetekt i byen Caen i påvente av utlevering til Norge. Det har tatt sin tid, men mandag kunne endelig norsk politi hente ham på flyplassen i Paris og bringe ham tilbake til Bergen.

Lang utlevering

— Han tilbrakte natten i varetekt her hos oss, og har vært i avhør i dag. Han er nå løslatt, sier politiadvokat Anders Johnsen til BT.

Bergenseren var medeier i Era restaurant og bar, gjennom selskapet Kløver Café. Hovedeiere var eiendomsbaronene Tom Rune Pedersen og Geir Hove, gjennom sitt selskap Kløver Eiendom.

Utleveringen har tatt svært lang tid. Lenge var det eneste som manglet underskriften til den nå avgåtte franske statsministeren Jean-Pierre Raffarin. Den kom - i grevens tid.

— Min klient er lykkelig over å være hjemme. Han tilbrakte natten i drukkenskapsarresten i Bergen, og syntes det var et skritt opp fra Frankrike. Han har hatt det tøft, sier advokat Helge Wesenberg.

Uenig i beløpet

Bergenseren har erklært seg skyldig, ifølge Wesenberg, men er ikke enig i at han har tatt 500.000 kroner, slik det står i politiets papirer. Da han ble pågrepet hadde han 370.000 kroner på seg.

Han skal ha vært nedkjørt da han før jul bestemte seg for å stikke av.

— Det som skjedde sprang ut av en frustrasjon over ikke å ha fått lønn i flere måneder. Han var i psykisk ubalanse, men angret vel i det øyeblikket han dro, sier Wesenberg.

Etter fem og en halv måned i fransk fengsel, kunne han i går spasere ut fra Bergen politikammer som en fri mann. Foreløpig.

— Vi får se hva som skjer nå, vi har ikke tatt stilling til den videre etterforskning, sier Anders Johnsen.