I en fersk undersøkelse svarer over én av ti at de synes nordlendinger har den mest attraktive dialekten. Ingen andre dialekter fikk like stor oppslutning i undersøkelsen, som purdialekt.no står bak.

  • Hva mener folk i Bergen? Svaret får du i videoen øverst! — Personlig er jeg litt overrasket, sier Tore Jahren i purdialekt.no.

Bergensk på fjerdeplass

På en solid andreplass kommer sørlandsk, mens trøndersk følger på plassen bak.

— Det er ikke lenger Oluf og Rorbua folk tenker på når de hører «nordlending». Heldigvis er høylytt banning, vulgære historier og vitser om fut og fogd glemt av mange, sier Jahren.

Bergensk havner på fjerdeplass i undersøkelsen, med 9,7 prosent av stemmene. Og for ordens skyld: Det var ikke lov til å stemme på sin egen dialekt.

Dialekten er populær i Oslo og på Sør- og Vestlandet, men slår dårlig an ellers i landet. Foruten bergensk er det sørlandsk, stavangersk og sunnmørsk som slår best an på Vestlandet. Totning får en klar jumboplass, med kun 3,4 prosent av stemmene i vest.

Ingen tvil i nord

I Nord-Norge foretrekker nesten 50 prosent av de spurte nordlandsk. Ellers er vinneren mest populær i Oslo og Midt-Norge.

Stavangersk er mest populært blant unge, mens trøndersk vinner klassen for dem over 60 år, riktignok bare så vidt foran bergensk og nordlandsk.

Det er ikke store forskjeller mellom menn og kvinner i undersøkelsen. Det er en tendens til at kvinner i større grad foretrekker trønderdialekten og nordlandsk, mens flere menn enn kvinner liker totning.

Hvilken dialekt foretrekker du? Bruk kommentarfeltet.