— Det er lett å snoke litt ekstra hvis kjæresten din for eksempel har en veldig pen venninne, mener Synne Visnes.

«Hvorfor har hun poket han? Hvorfor sjekket han inn på utested, når han sa han skulle være hjemme?» «Hvorfor skriver han så lange meldinger på hennes vegg og ikke på min?».

Professor Ståle Pallesen og forsker og psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen ved psykologisk fakultet på Universitetet i Bergen (UiB) skal finne ut hvor vi mye vi overvåker våre partnere på Facebook og i andre sosiale medier. Det er første gang dette gjøres i Norge.

Her kan du ta testen deres!

— Vi vil finne ut hvilke faktorer som gjør at vi overvåker hverandre og hvor mye vi gjør det. Følelser av sjalusi og kontrollbehov har alltid eksistert, men finnes i dag på nye plattformer som vi har lite kunnskap om, sier Schou Andreassen.

- Blir lett sjalusi

17-åringene Kim Holck og Synne Visnes har vært kjærester i litt over to måneder. På Facebook er deres sivile status "i et forhold".

De følger med på hverandres profiler og tror nok at de fleste ungdommer snoker litt på partneren sin vegg.

— En gang spurte jeg Kim hvem en jente var, fordi hun var veldig pen. Det kan være lett å bli sjalu og usikre på hverandre på grunn av Facebook, men da er det viktig å vite at man kan stole på partneren sin, sier Visnes.

Holck tror det er ekstra lett å bli sjalu og overvåke partneren når man er i ungdomsårene.

— Man er liksom ikke voksen ennå og moden nok til å forstå når ting egentlig ikke betyr noe, sier han.

Schou Andreassen mener det er naturlig å være nysgjerrig på partneren, men mener det går for langt når overvåkingen blir altoppslukende.

— Når man begynner å følge med på hvilke nye venner partneren får, hvem de nye vennene er og hvilke sider de har vært inne på, kan det bli et problem for begge parter, mener hun.

Mange blir avslørt

Frode Thuen, professor ved Høyskolen i Bergen og samlivsterapeut, tror overvåking på Facebook er en naturlig reaksjon på usikkerhet.

— Hvis man har lite tid sammen og partneren likevel velger å bruke fritiden sin på Facebook, kan mange føle seg usikker og neglisjert. Det kan føre til at man stiller seg selv spørsmål rundt hvem personen egentlig snakker med og om det kan være noe mer enn bare et vennskap. Noen logger seg til og med inn på partnerens private profil for å finne svar, sier Thuen.

Han forteller at nesten alle par som kommer for samtaleterapi på grunn av utroskap, bringer opp sosiale medier som et tema.

— Mange blir avslørt her og det er ofte her et forhold utvikler seg. Jeg vet ikke om det er lettere å være utro nå enn før, men det er i alle fall større spillerom for utroskap, sjalusi og overvåking, sier han.

Skaper konflikter

Før måtte man ringe eller skrive brev for å flørte, hvis ikke man tok seg en tur på byen for å sjekke opp en partner. Slik er det ikke i 2011.

— Det er en mye større tilgjengelighet enn tidligere. Det gir oss nye utfordringer for eksempel i forhold til emosjonell utroskap. At det å flørte på nett er så tilgjengelig, gir grobunn for sjalusi som kan føre til overvåking, sier Schou Andreassen.

— Hvordan kan overvåking være skadelig for forholdet?

— Den som blir overvåket kan oppleve det som svært ubehagelig, fordi vedkommende føler seg kontrollert og mistrodd. Den som overvåker kan føle en ubehagelig uro, som gjør at personen begynner å overvåke. Begge deler kan skape konflikter, sier forskeren.

Lett å misforstå

Magnus Ellingsgard Øverli og Mona Wika Haraldsen har sivilstatus "gift" på Facebook.

— Jeg er inne på Monas side et par ganger i uken. Det er egentlig mest for å holde meg oppdatert på hva hun driver med, forteller Øverli.

Haraldsen pleier å følge med på Øverli sin vegg når han er ute på turné.

Det nygifte paret er ikke i tvil om at misforståelser kan oppstå på Facebook.

— Språket på nettet består av mye humor, sarkasme og ironi, men det er ikke alltid så lett å forstå når man leser på andre sin vegg for eksempel, sier Øverli.

LETT Å BLI SJALU: Kjæresteparet Synne Visnes (17) og Kim Holck (17) er innom hverandres profiler nesten hver dag. - Det er liksom ikke overvåking, men mer at vi følger med på hverandre og ser på bilder og sånn. På facebook er det lett å bli sjalu, derfor er det viktig å være åpen mot hverandre, mener de.
RUNE SÆVIG