De fleste har vel hatt noe i nærheten av en «nær døden»-opplevelse på fortauet når en syklist plutselig kommer brasende. Og de fleste syklister har vel kanskje opplevd noe lignende når de sykler langs veien og får en bilist et godt stykke innenfor intimgrensen.

Med et økende antall syklister, øker også antall ulykker.

— Vi ser en økning i antall sykkelulykker. I mai og juni var det faktisk en dobling, men tallene er veldig marginale. I juni i år hadde vi syv ulykker, mot fjorårets tre, sier seksjonsleder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe.

Det er store mørketall i slike statistikker, da bare de mest alvorlige ulykkene blir rapportert.

— Det blir spennende å se på tallene fremover om økningen i antall ulykker fortsetter med økningen av syklister, sier Bøe.

- Hvordan oppfører syklistene i Bergen seg?

— Vi har vel hele spekteret her som andre steder. Noen oppfører seg eksemplarisk, og noen er råsyklere som ikke burde fått lov å ha en sykkel i det hele tatt. Så lenge forholdene er slik som de er her, vil det alltid være en konflikt mellom syklister og bilister, faktum er jo at syklisten har sin plass i veibanen når det ikke fins sykkelsti eller sykkelfelt.

- Hvilke sykkelregler syndes det mest mot?

— Det er å ha lys og reflekser som følger forskriftene. Sykkel uten dette utstyret og det grå været i Bergen er en svært dårlig kombinasjon og vi har aksjoner på dette hver høst, sier Bøe.

Det kan bli dyrt å ikke følge sykkelreglene. Standardsats på forenklet forelegg for brudd på sykkelregler er 900 kroner. Det får du også om ikke sykkelen er forskriftsmessig utstyrt. I tillegg kan politiet bøtelegge deg for uaktsom sykling.

— Det mest vanlige av uaktsom sykling er å sykle på skrå over veien eller uaktsom sykling på fortau eller i gågate. Får man bot for dette, kan det fort bli et par tusenlapper, sier Bøe.

I tillegg må du selvsagt huske hjelm. De fullstendige sykkelreglene finner du på Trygg Trafikk sine hjemmesider .

Hva synes du om vestlendingenes sykkelkunnskaper? Si din mening!

Odd Mehus