— Det er helt utrolig at det får stå sånn. Det hyler jo mot deg hver dag. Nå er det lagt nye takpanner på den ene siden, mens huset regelrett kneler mot deg på motsatt side, sier Elisa Helland-Hansen.

Kalenderprosjekt

Seks år på rad har hun dokumentert forfallet. Hver gang i desember.

- Hvorfor har du gjort det?

— I 2005 adopterte jeg en alternativ adventskalender fra en kunstnervenn. Prosjektet gikk ut på å sende ett digitalt bilde til mine venner hver dag i adventstiden og bildet må være tatt innenfor siste døgnet, sier Elisa Helland-Hansen.

Elisa Helland-Hansen er en entusiastiske amatørfotograf, som alltid går med et kompaktkamera i lommen.

— I 2007 knipset jeg et bilde av dette huset som et interessant motiv til adventskalenderen. Så ble det en tradisjon. Lite ante jeg den gang at motivet av det nitriste husforfallet skulle bli brukt seks år på rad. Jeg håper virkelig det blir for aller siste gang, sier hun.

> En reen svir at sidde i Fred og Ro på altanen og høre Fossens Dur – ved et Glas fin, fin vin

Hotellet som ble rønne

Bergens Tidende omtalte huset slik i juli 2010: Presenninger blafrer i vinden i et fåfengt forsøk på å dekke taket. Taksteinene som en gang beskyttet det staselige hjørnehuset fra regnet, er for lengst vekke.

Vinduene er gapende hull, delvis dekket av plast. Råtne bord og tagging preger førsteetasjen, og døren fremstår i en stand som neppe stanser noen som ønsker å ta seg inn.

De siste 30 årene har huset vært en rønne. Det har skiftet eier fem ganger de siste 17 årene, men fortsatt står huset som en skamplett på Nesttun. Slik har det ikke alltid vært.

I 1897 var Nesttuns Hotel et populært stoppested for togpassasjerer på vei til og fra Voss. « En reen svir at sidde i Fred og Ro på altanen og høre Fossens Dur – ved et Glas fin, fin vin» skrøt magasinet Revyen i 1897. Du kan lese hele omtalen Nesttuns hotel fra 1897 i billedserien.

Gradvis forfall

Mange har engasjert seg for at de gule husene på Nesttun igjen skal fremstå som de gjorde i fordums storhet.

Bergen kommune har regulert husene for bevaring. Politikerne har flere ganger motsatt seg riving av dem. Flere ulike eiere har planlagt oppussing og nytt liv i husene. Byggesaksetaten har gitt pålegg om utbedring.

Likevel er status at husene stadig står til forfall, akkurat som de gjorde for 30 år siden.

Samvirkelaget eide bygningene gjennom 70- og 80-tallet, og lot dem gradvis forfalle.

- Restaurering umulig

Heko Eiendomsutvikling eier i dag bygningene. Utbygger Øystein Helgesen sa, til Fanaposten i 2011, at forfallet har kommet så langt at en restaurering av Hardangervegen 1 vil være bortimot umulig.

Han sa da at de ville søke bygningsmyndighetene om tillatelse til å rive huset og bygge det opp på nytt.

Vi har kontaktet, Øystein Helgesen i Heko eiendomsutvikling, men han ønsket ikke å kommentere denne saken nå.

- Får rive, men må gjenreise

— Det var et nydelig lite bygg, og huset har høy kulturminneverdi. Vi har fått en arkitekt til å vurdere om det var mulig å restaurere det, men det har forfalt i så mange år at det teknisk ikke er mulig. Vi har derfor nå akseptert at det skal dokumenteres og deretter demonteres, sier byantikvar i Bergen, Johanne Gillow.

Forutsetningen for rivingen er at det må bygges opp igjen slik det var. Og at de deler av huset som kan brukes, skal tas med i gjenreisingen.

Gillow sier husene er en del et viktig kulturmiljø. - En kopi er ikke fullgodt, men det er det beste vi i dag kan få til for å bevare dette miljøet på Nesttun, sier byantikvaren.

Hva mener du bør gjøres med huset?

NESTTUNS HOTEL: I 1897 var Nesttuns Hotel et populært stoppested for togpassasjerer på vei til og fra Voss. På bildet gjør Bergen Bicycle-Klub en rast ved hotellet.
Magasinet Revyen
NOK Å TA SEG TIL HER: Hardangervegen 1 ligger sentralt til på Nesttun, like ved rundkjøringen. I årtier har det stått til forfall.
BT ARKIV