• Uansett uheldig, sier Datatilsynet.

En mann skal ha blitt anmeldt for å ha satt opp overvåkningskameraer utenfor huset sitt i Fjellveien. Kameraene skal ifølge kilder bt.no har snakket med kunne fange opp aktivitet på naboeiendommene og på offentlig vei foran eiendommen.

Takk for sist

Eieren av eiendommen hvor kameraene står bekrefter å ha satt dem opp, og sier det er av sikkerhetsmessige årsaker. Kameraene er motoriserte, og kan dreies via fjernstyring.

— Det er ren sikkerhet i forhold til familien. De kameraene er stilt inn slik at de ikke går inn over naboens eiendom. De dekker alle inngangspartiene på huset, og utover byen, sier eieren til bt.no.

- Har du forståelse for at naboer og folk som går forbi kan synes det er ubehagelig å vite at de kan bli filmet?

— Ja, jeg kan forstå det. Hvis naboen hadde hatt et kamera som peket inn mot min eiendom hadde jeg så klart lurt litt på det, men hvis det var en rasjonell forklaring bak hadde jeg ikke hatt noe problem med det.

- Hvordan reagerer du på at du nå blir anmeldt?

— Det visste jeg ikke noe om. Jeg oppfatter det som et takk-for-sist fra naboene, sier eieren av overvåkningskameraet.

Ikke lov

På Datatilsynets nettsider står det at:

«Dersom du vil filme din egen private eiendom, er det to ting du må være klar over: Kameraet kan ikke samtidig fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom. (...) Det er ikke lov til å overvåke områder hvor det foregår allmenn ferdsel. Selv om man er grunneier kan en altså ikke fritt filme turgåere eller badende på sin egen eiendom.»Ifølge Guro Skåltveit, informasjonsrådgiver i Datatilsynet, er denne typen saker problematiske uavhengig av hvorvidt naboer og privatpersoner som passerer foran huset faktisk blir filmet eller ikke.

— Vi ønsker ikke engang at folk skal sette opp falske kameraer. Det gir et falskt bilde, og kan gi uheldige utslag selv om ingenting blir registrert. Folk som går forbi skal vite om de filmes eller ikke. Denne saken bunner i hvorvidt man stoler på at vedkommende som eier kameraet ikke bruker mulighetene som ligger i det, sier hun.

Bør fjernes

Skåltveit tror politiet vil be om at kameraet fjernes.

— Jeg vil tro politiet enten ber om at det tas vekk, eller at de sjekker at det kun er privat område som filmes, sier hun.

Hun understreker at selv om dette overvåkningskameraet ikke skulle være ulovlig, er det uansett uheldig.

— De fleste skjønner at det er ikke oppleves som godt å ha noe som ligner et kamera pekende mot seg når man for eksempel oppholder seg i hagen sin. Det føles ubehagelig, sier hun.