Hver minste lille kiosk i Norge må søke serveringsbevilling for å selge hamburgere. Samtidig selges lassevis av avlange hamburgere i pølsebrød døgnet rundt på landets bensinstasjoner — uten noen krav til tillatelse.

- Galskap

— Det er galskap. Jeg kan ikke skjønne at det skal være så stor forskjell på avlange og runde hamburgere, sier kioskeier Bjørn Kåre Larsen på Eideskiosken i Odda.

Nylig fikk han streng beskjed av kommunen om å slutte å selge hamburgere av den runde typen - eller skaffe seg serveringstillatelse.

Å søke om tillatelse er uaktuelt, ettersom det ville kostet kioskeieren nærmere 300.000 kroner i ulike oppgraderinger av kiosken. Det stilles nemlig strenge krav til kjøkken og spiselokaler på serveringssteder.

Lange hamburgere ok?

Mens kiosken må kutte i vareutvalget, har Shell Select fått kommunens velsignelse til å selge avlange hamburgere - uten serveringsbevilling.

— Forskjellen er at hamburgerne på Shell varmebehandles på forhånd, før de fryses inn. Deretter varmes de opp på rullegrill. Vanlige hamburgere varmes opp fra rå tilstand, sier kommunesjef Finn Kristoffersen i Odda.

Når hamburgerne er varmet opp på forhånd, er det mindre fare for bakteriespredning, mener han.

Ulovlig hamburger-salg

Nærings- og handelsdepartementet har imidlertid et annet syn på saken. Overfor Hardanger Folkeblad opplyser departementet at all annen gatekjøkkenmat enn pølser i brød er bevillingspliktig.

I så fall driver de fleste av landets rundt 1660 bensinstasjoner ulovlig. Hvert år omsetter bransjen for om lag to milliarder kroner i pizza, hamburgere, grillet kylling, baguetter og annen fastfood.

Om departementet står fast på sitt syn, vil det innebære at de nattåpne bensinstasjonene må kutte i vareutvalget, eller skjære kraftig ned på åpningstidene. Serveringssteder med bevilling må nemlig stenge klokken 01 på hverdager og 03 på lørdager.

- Kan bruke skjønn

Serveringsloven skal imidlertid revideres i nær fremtid, og det er uklart hvilke endringer som er i vente.

Det er bakgrunnen for at Odda kommune inntil videre lar Shell og andre bensinstasjoner få fortsette å selge avlange hamburgere.

— Vi forholder oss til at kommunen kan bruke skjønn. Inntil departementet kommer med nye forskrifter, har vi valgt å tolke reglene slik. Vi kan ikke løpe rundt og være detektiver, sier kommunesjef Kristoffersen.

HAMBURGER-PØLSE: Shell Selects salg av «Hamburgergrill» kan være ulovlig Her viser betjeningen frem en burgerpølse hos Shell ved Varden Bilsenter i Bergen.
Foto: Tor Høvik