En bt.no-leser tok lørdag kveld bilder av mørke skyer på himmelen over Fana, i retning mot Sotra. Er dette en askesky, lurer hun på.

Hun er ikke den eneste som har spørsmål om underlige værfenomener om dagen. Leserne har sendt mange slike bilder til bt.no, og telefonen står ikke stille hos Værvarslinga på Vestlandet.

— Vi kan ikke se askeskyer med det blotte øye i Norge. Når skyene blir svarte, er det ikke på grunn av aske, sier meteorologikonsulent Stian L. Gundersen.

Bygeskyer

Bildene forklarer han slik:

— Dette er helt klart en bygesky med fallstriper av enten snø, sludd eller hagl. Hvis nedbøren traff bakken kan det ha kommet som regn. I bakgrunnen ser vi en klassisk fullutviklet bygesky (cumulonimbus incus) med den karakteristiske amboltformen i toppen. Posisjonen til observatøren i forhold til solen kan ha formørket skyens fargetone.

Finner aske

Hvis du har stående en kopp eller en bøtte utendørs, vil du nå kunne finne små askepartikler i regnvannet som blir samlet opp.

— Vi får masse telefoner fra folk som har funnet slike partikler og lurer på om det er vanlig. Nå tar vi også vare på regnvannet vi selv måler og sender det inn til analyse, forteller Gundersen.

Har du funnet aske etter vulkanutbruddet på Island?

SVART: Mørke striper på himmelen over Fana. FOTO: Leserbilde