TORSTEIN STANGENES

IRINA LEE

Det lukter en ulykksalig blanding av ertesuppe og fiskesuppe. Fra flere steder kommer det opp røyk gjennom piper i taket. Og ytterst på taket står det et kjøletårn som først fredag ble registrert hos kommunen.

Dette tårnet stikker leder for Helsevernetaten Ingvar Tveit hodet inn i. Han skal inspisere om det er skikkelig rengjort.

Sosial— og helsedirektoratet fastsatte fredag med umiddelbar virkning en forskrift med krav om rengjøring av kjøletårn for å hindre spredning av legionellasmitte.

Fristen for å få tårnene godkjent var ved midnatt.

Viser forståelse

— Dette ser jo greit ut, sier Tveit en stund etter han har fått hodet ut av tårnet.

Han forklarer at han ikke stikker hodet inn før han har kjent på innsiden av tårnet at det er rent. Denne testen, sammen med en vannanalyse, er alt som skal til for å sikre at kjøletårnene ikke skal kunne spre legionella.

— Hvis det er skittent eller sleipt, ville det vært nok til å stenge det. Når det er rent, sjekker jeg at det ikke ligger vann på bunnen, sier han, som åpenbart ikke er grepet av frykten mange østfoldinger har levd med de siste ukene.

Ingen risiko

— Hva synes du om at Toro ikke har meldt fra om dette tårnet før nylig?

— De har gjort det samme som de andre tårneierne i kommunen. Juridisk sett er det eieren som er skurken, men vi har forståelse for situasjonen. Kanskje har informasjonen fra det offentlige ikke vært god nok, sier Tveit.

Den siste uken har Helsevernetaten godkjent 18 tårn, inkludert tårnene til Toro og Indus Kjemiske i Arna som ble godkjent i går.

— Vi tror befolkningen ikke har vært utsatt for noen legionella-risiko, sier han.

I dag skal kjøletårn til Franzefoss i Fjell og Sotra fiskeindustri testes. Disse har fått dispensasjon til å drive på en dag ekstra, i påvente av at kommunen skulle rekke rundt.

Fikk ikke med seg nye krav

Erik Rasmussen er teknisk sjef i Toro. Han forteller at fabrikken anskaffet seg kjøletårnet i 2002, for å spare både strøm og vann i forhold til tidligere kjølesystemer.

— Dette har vi vasket én gang i året, og tatt prøver av én eller to ganger i året, sier han.

I en forskrift som kom for et drøyt år siden, er kravet at det rengjøres hver sjette måned og at det skal tas månedlige prøver.

— Vi forholder oss vanligvis til Statens forurensningstilsyn og pålegg derfra. Når forskriftene har kommer annet steds fra, har vi ikke fått det med oss. Vi kunne kanskje fått noe skriftlig om de nye kravene, sier Rasmussen.

GODKJENT: Ingvar Tveit fra Helsevernetaten undersøker kjøletårnet på toppen av Toro-fabrikken i Arna. Arild Jensen fra samme etat og Rita Ramberg fra Toro ser på.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ