Pent og ordentlig sitter de ved det hvite bordet og tegner på kokkehattene de har fått utdelt. I stekeovnen står 21 sølvpapirskatter med sjømat og grønnsaker og godgjør seg. Snart skal de ned i små barnehagemager. Og enda er ikke klokken mer enn ti på formiddagen.

— Hvem vil hjelpe meg å dekke bordet? spør den store kokken Bjørg Samuelsen de små kokkene fra Solstova og Sørastova i Ulveseth barnehage.

Fiskeriforum Vest har invitert barnehagebarn fra Fjell til et møte med sjømat på Sartor senter i forbindelse med sjømatdagene «Sjømat for alle».

Ungene har laget seg en skattkiste ved å samle ingredienser til en sjømatrett i sølvpapirfolie.

«Frisk som en fisk», står det på T-skjortene de har fått, og det er også fersk fisk fra havet som ligger inne i folien når de pakker opp de selvkomponerte rettene sine.

Litt skeptisk

Noen veeeldig skeptiske fjes stikker nesen ned i sølvpapiret og snuser. Her ligger det både laks og torsk, samt broccoli, gulrøtter, kålrabi, paprika og purre. Med litt sursøt saus eller tacosaus på toppen. Dersom de har plukket alt opp i skattkistene sine da. Her kunne alle velge fritt.

— Laksen e' så hard, kommenterer en gutt nede på langsiden, mens plastgaffelen gjør jobben sin i sjømatfatet.

Det er ikke akkurat noen hallelujastemning rundt bordet, men ingen sure miner heller. Enkelte er riktig flinke og gjør rent bord.

— Ungene er litt skeptisk til frukt og grønt, det ser vi i barnehagen og, sier førskolelærer Elisabeth Nessestrand.

— Jeg tror at de ikke så sultne ennå. De pleier å spise opp det de får, opplyser Bjørg Samuelsen.

Dinosaur i soloppgang

Det blir mer fart i sakene når de geleides videre i Glassgården på senteret og presenteres for en nytt, vakkert tilrettelagt bord. Denne gangen med hvite lerreter og splitter nye pensler og vannfarger.

Tommy Vågen, mannen som seinere skal vise ungene akvariebilen sin, og som kan male bilder under vann, viser ungene hva de skal gjøre. De skjønner poenget umiddelbart.

— No laget eg en kråkebolle! utbryter fire år gamle Majken.

Raskt blir de tomme lerretsrammene til fargerike bilder av sjø, kråkeboller, krabber, fisk, soler og dinosaurer. Hvem har sagt at det bare skal handle om fiskene i havet.

— Sant det gjør ingenting med rødt på havet, spør en jente, og legger i vei nederst på lerretet med kraftige røde penselstrøk.

Mens Majken maler pigger på sin gule kråkebolle.

Og snart ligger det ferdige verket «Dinosaur i soloppgang» klart til tørk. Det får følge med mange andre. Sammen skal bildene festes på plater. Og vips, så har Glassgården fått et nytt kunstverk. Med sjømatinspirasjon.

Nilsen, Arne
Nilsen, Arne