Trodde du det bare er deg som kan sende ut e-post fra din private e-postkonto? Der tar du feil. Nettet florerer av programmer som sender falske e-poster akkurat nå.

— Jeg synes det var ekkelt. Plutselig har min e-postadresse sendt en en rekke falske e-poster. Det ser jo angivelig ut som jeg har sendt den, sier Strømme.

— Klokken to i natt ringte en bekymret slektning fra Island, og lurte på hva i alle dager som hadde hendt meg, sier Strømme.

Han syns opplevelsen er fortvilende og pinlig.

— Den falske e-posten kan jo ha gått ut til absolutt alle i kontaktlisten min. Det var ingen god opplevelse, advarer Strømme.

Trojanske datahester

Hans Marius Tessem fra Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) bekrefter at problemet med falske e-poster er voksende.

— Problemet er at nesten hvem som helst nå kan lage sine egne trojaner, sier Tessem.

Utrykket «trojan» kommer fra den trojanske hest, og betyr en hemmelig vei inn.

Trojanerne lager en uskyldig bakdør - for eksempel gjennom en link du klikker på - slik at den åpner for at skadelig programvare trenger inn i din PC.

— Antivirus-programmene alene er dessverre langt fra nok til å beskytte oss mot dette. Teknologien beskytter oss ikke lenger godt nok, sier Tessem.

Avansert spionvare

De nye datahackerene er så avanserte, at det er vanskelig å beskytte seg mot angrepene - der de kan ta over millioner av PC'er samtidig.

— Hvis en «keylogger» blir installert på din PC, kan noen sitte å registrere absolutt alt du taster inn på tastaturet ditt, sier Tessem.

Da er brukernavn og passord til e-posten din en enkel sak å få tak i.

— Da er det også mulig for id-tyver å få tak i kortnummer, kontonummer og koder, advarer han.

Karvel Strømme kommer til å passe nøye på hvilke aktivitet det er på epostkontoen fremover.

— Jeg tror ikke alle er klar over at dette kan skje med hvem som helst, advarer Strømme.