20 år gamle Mathias Fors Olsen jobbet med utbedring av E16 ved Maristova på Filefjel i november 2012, da dumperen han kjørte havnet i elven.

Olsen ble liggende under vann i nesten en time før han ble reddet opp. Han ble funnet i dumperens førerhus, som sto under vann. To dager senere døde han på Haukeland universitetssykehus.

Bot og oppreisning

Snart to år etter ulykken er Olsens arbeidsgiver, Grunn og fjell entreprenøren AS, nå ilagt en bot på 400.000 kroner for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter. Samtidig er det tatt ut tiltale mot to personer som ledet selskapet på ulykkestidspunktet.

Selskapet er også pålagt å betale 125.000 kroner i oppreisning til Olsens samboer, som var gravid da ulykken skjedde, og samme sum til datteren som ble født etter hans død. I tillegg pålegges selskapet å betale 100.000 kroner i oppreisning til hver av 20-åringens foreldre.

I forelegget og tiltalen slår politiet fast at dumperen Olsen kjørte hadde en defekt parkeringsbrems og helt eller delvis defekte bremser på de fire bakerste hjulene, som følge av en bremsevæskelekkasje.

Mistet kontrollen

I tillegg manglet 20-åringen opplæring i bruk av dumperen, ifølge politiet.

OMKOM: Mathias Fors Olsen sammen med samboer Silje Henriksen Myrvang før han reiste til anleggsarbeidet på Filefjell.
PRIVAT

— På grunn av de tekniske manglene og manglende opplæring mistet Olsen kontroll over dumperen i en nedoverbakke, slik at dumperen kjørte i elven, skriver politiadvokat Jørn-Lasse Førde Refsnes.

Ifølge tiltalen var det ikke gjennomført sakkyndig kontroll av dumperen siden 31. mars 2011, og entreprenøren hadde ifølge politiet ikke tilstrekkelige rutiner for å avdekke og utbedre feil og mangler ved dumperen. Virksomheten hadde heller ikke tilstrekkelige rutiner for å sikre at bare personer med nødvendig opplæring fikk bruke dumperen, heter det i forelegget.

- Avviser alle krav

Dersom selskapet ikke godtar boten, vil saken bli sendt videre til tingretten. Der vil politiet i tilfelle legge ned påstand om bot på 480.000 kroner.

Det kommer sannsynligvis til å bli resultatet.

— Vi avviser alle krav, både boten og økonomisk oppreisning, sier Svein Harald Hansen, styremedlem og medeier i Nordlands-firmaet.

— Vi vil ha saken til behandling, og avviser derfor kravene. Så får vi kommentere saken ytterligere når den havner i retten. Mer vil jeg ikke si på nåværende tidspunkt, sier Hansen.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med Jørn Are Hansen, som er daglig leder i selskapet