Vi har fått et skifte fra østavær til lavtrykk fra den retningen de pleier å komme.

— Vi har allerede begynt å merke nedbøren. Men fra i kveld og frem til i morgen kveld, vil det komme store mengder nedbør innover Vestlandet. Særlig i Hordaland og Rogaland, sier vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Kristin Seter.

Fare for torden

Hun slår fast at fredag vil bli en særdeles dårlig dag, med nedbørsmengder oppunder rekordnivå flere steder.

— Fredag kveld vil nedbøren gå over til byger. Men de kan bli kraftige, og det vil da fare for torden, sier Seter.

- Vil helgen bli like elendig?

— Det blir ikke så store nedbørsmengder som det neste døgnet, men det blir en grå helg, sier Seter.

Nedbørsmengdene fra i kveld og det neste døgnet blir så betydelige at NVE holder på å sende ut flomvarsel.

— Det er såpass kaldt at vi heldigvis ikke får noe bidrag fra snøsmelting i fjellet. Det vil derfor ikke bli superdramatisk. Vi snakker om varsel på laveste nivå, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Thomas Skaugen.

Sjeldne mengder

Også meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Vestlandet sør for Stad for torsdag og fredag:

«Det ventes lokalt store nedbørsmengder, vesentlig fra i kveld. Fra i kveld til fredag kveld kan lokalt komme 80-110 millimeter på 24 timer. Opp til ca. 1200 meter ventes nedbøren å komme som regn.»

Værvarslinga på Vestlandet opplyser til BT at det ikke er vanlig at nedbørsmålerne bikker 100 millimeter.

Sist gang det skjedde i Hordaland var 23. oktober i fjor, da både på Kritle nær Etne og på Kvamskogen. Hittil i år har Kvamskogen vært nærmest med 97,8 millimeter nedbørsdøgnet 23. februar.

Dårlig skiføre

Varselet er dårlig nytt for skisentrene, som ikke har fått mye hjelp av værgudene denne sesongen. Forrige uke, på vinterferiens første dag, kom det opp mot 100 millimeter nedbør på Kvamskogen, og Eikedalen Skisenter melder torsdag at de trolig holder stengt til regnet har gitt seg.

Nedbørsrekorden i Bergen er fra 14. september 2005, den dagen tre personer omkom i raset ved Hatlestad terrasse. Da endte målestasjonen på Florida på 156,5 millimeter.

Indre Matre har norgesrekorden. 26. november 1940 kom det så mye nedbør at måleren rant over. Det offisielle tallet endte på 229,6 millimeter, men var trolig høyere.