SISTE 18.10: — Det ser ut som køene har sluppet. Trafikken virker helt normal på kameraene, melder Vegtrafikksentralen.

— Trafikken går i 20-30 km i timer forbi anleggsområdet, opplyste prosjektleder Ole Henning Davik i Vegvesenet rundt klokken 17:20, som da selv satt i kø.

Nå har det i midlertid omsider løst seg opp, etter store problemer helt siden klokken 11.20, melder Vegtrafikksentralen.

— Det er slettes ikke noen godfølelse at folk må sitte i kø på fredags kveld, sa prosjektleder Davik, som har ansvaret for arbeidet. Han ber likevel om forståelse for at arbeidsforholdene er vanskelige.

— Den delen vi jobber på nå er den trangeste, så risikoen for atdet skjer noe er størst her. Men det skal jo selvsagt ikke skje, innrømmet han. Davik mener de opplyste på forhånd om at arbeidet kunne føre til problemer for trafikken.

— Det er et ønske fra Vegvesentet om åbli ferdig så fort som mulig. Vi kunne selvsagt jobbet til andre tidspunkter, utenom rushet, men da ville det også tatt lengre tid.

Davik opplyste at de har fått ryddet veien for stein, men at noen sikringsblokker som ble dyttet ut i veibanen, fortsatt gjør kjørebanen smalere, og skapte kø.

— Entreprenørselskapet har meldt at de skal begynne på dette i kveld, men først etter at køene er redusert. Veien vil nok bli helt åpen i løpet av kvelden, konkluderte prosjektleder Davik.

Jobbet på spreng

Sprengningsuhellet ble meldt inn til Vegvesenet klokken 11.20. Da måtte trafikken dirigeres manuelt i Drotningsvik, samtidig som det ble jobbet det på spreng for å rydde veien, opplyste vaktoperatør Marøy hos Vegvesenet tidligere i dag.

Han opplyste at det kunne ta svært lang tid før trafikken løste seg opp igjen.

— Vi får se hvor lang tid det tar. Man at det vil ta lang tid, er utvilsomt, sa Marøy.

— Håpløst

Flere bt.no-lesere meldte om at køene strakk seg flere kilometer fra Drotningsvik og inn mot sentrum.

— Jeg har brukt 20 minutter fra bunnen av Lyderhorntunnelen og opp bakken. Det er håpløst, sa Eirik Ask.

Han befant seg da ved avkjøringen til Drotningsvik, og nærmet seg stedet hvor spreningsuhellet skjedde.

— Det ser ut som at trafikken dirigeres rundt og forbi Rema-butikken.

En frustrert sjåfør kom med følgende hjertesukk til bt.no.

«Lyderhorntunnelen, 100 meter på en halvtime. God helg fra frustrert bussjåfør :)»

Her finner du oppdaterte veimeldinger.

- Krevende øvelse

— Det var ikke et sprengningsuhell der noen ble skadet. Men steiner trillet ut i veien etter sprengningen og veien måtte stenges i en kort periode. Vi startet straks opprydding. Det ene feltet ble stengt, og trafikken dirigert om, sa prosjektleder Ole Henning Davik.

Davik sa at de sprengte ved et syv-åtte meter høyt berg like inntil veien der det daglig passerer 30.000 biler. Det er en krevende øvelse. Dette er første gang steiner har havnet i veibanen.

Området det sprenges i for å gi plass til kollektivfeltene, er trangt. Trafikken blir derfor stengt i fem minutter når det sprenges. I dag flyttet massen som ble sprengt ut på sikringen mellom anleggsområdet og kjørebanen, meldte Statens vegvesen.

  • Kapasiteten på denne midlertidige veien er betydelig mindre enn riksveien, og det var nødvendig å innføre manuell dirigering. Forholdene på omkjøringssløyfen tillater bare trafikk i en retning om gangen, sa prosjektleder Ole-Henning Davik.

Veien ryddet, men fortsatt kø

— Det er veldig beklagelig at dette skjer. Og spesielt kjedelig at det skjer en fredag ettermiddag, der det normalt er stor trafikk og køer, sa Davik. Han regnet da med at veien vil bli åpnet for fri ferdsel rundt klokken 13.45.

Klokken 13.47 meldte politiet at veien var ryddet og åpnet igjen, men at det likevel måtte regnes med at køene vil henge igjen utover ettermiddagen.

Hva gjør du når du står i bilkø? Fortell under!

RYDDES: Steinene i veien under den nye broen ryddes vekk.
Monica Hestnes
OMKJØRING: Trafikken fra Bergen sentrum dirigeres inn på veien om Drotningsvik senter.
Monica Hestnes
LANGE KØER: Køene er store i retning mot Sotra.
Monica Hestnes