Drøye to uker før det hele sparkes i gang, er musikkfestivalen allerede fullstappet med band.

– Det tar virkelig helt av, sier festivalsjef Terje Birkeland.

Grensen på 24 band er allerede sprengt. Til nå er 26 grupper påmeldt til den 12 timer lange rockefestivalen i Åsatun lørdag 29. mars.

Uten markedsføring

— Det strømmer på med e-mail, telefoner og brev. Noen sender oss demoer. Andre henviser til Myspace på internett. Alle vil melde seg på. Rock 12-24 har virkelig vokst seg stor. Vi er i ferd med å bli en gigant i Bergen. Allerede før jul begynte de første påmeldingene å komme, forklarer Birkeland som ikke en gang har startet med markedsføringen av arrangementet.

— Vi har bunker med flyers og plakater liggende. De skal etter planen henges opp over hele byen i løpet av uken selv om det strengt tatt ikke hadde vært nødvendig. Åsatun fylles opp uansett. Det er 120 musikere til stede. Tatt i betraktning av at de gjerne har med seg venner og vi har en rekke inviterte gjester, sier det seg selv at det kommer til å bli fullt hus under festivalen, påpeker han.

Det beste bandet får spille på Torgallmenningen i august.

Vinnerne får opptre for 10.000 mennesker

— Finnes ikke tilbud

Birkeland er ikke i tvil om hvorfor pågangen er så stor.

— For å være ærlig trodde jeg det skulle ta lengre tid enn tre år på å innarbeide et slikt arrangement, men det er tydelig at amatørrockerne i Bergen er sulteforet. Det finnes nesten ingen festivaler for unge amatører. Du har Eggstokkfestivalen. Ellers er det lite å velge mellom. Når det først dukker opp noe nytt, som her, går folk mann av huse for å spille. De får tross alt ikke så mange andre muligheter til å opptre på en scene med flere hundre tilskuere og et anlegg til en million. Vi bruker faktisk samme anlegg som Iron Maiden hadde under konserten i Vestlandshallen. Det er helt rå lyd. Takket være svært gode kontakter og støtte fra kulturavdelingen i Åsane har vi fått leie et slikt anlegg. Det er klart at også dette er med å gjøre festivalen attraktiv.

- Fantastisk interesse

Terje Birkeland var selv en av dem som tok initiativet til festivalen i 2006. I utgangspunktet skulle den vare i 24 timer, men dette ble av hensyn til deltakerne, juryen og arrangørene innskrenket til 12 timer. Interessen lot uansett ikke vente på seg. 20 band deltok på den første festivalen for to år siden, og Birkeland konkluderte med at suksessen skulle gjentas.

I 2007 prøvde de igjen. Amatørrockerne hadde ikke glemt arrangementet, og meldte seg på en etter en. Band fra de fleste av byens bydeler, andre kommuner og Oslo meldte seg på. Hele 38 grupper ville være med, men arrangørene måtte si stopp på 24.

I år er pågangen større enn noen gang. 26 er påmeldt. Flere har vist sin interesse. Nå starter også markedsføringen av festivalen. Da vil pågangen øke enda mer, mener Terje Birkeland.

— Hvordan vil dere løse dette?

— Jeg burde kanskje ikke si dette, men folk må bare melde seg på. Det er alltid noen som må avlyse i siste liten, så det er fortsatt en ørliten mulighet for at de får spille om de tar kontakt nå. Vi kan imidlertid ikke love noen ting, sier festivalsjefen som er svært glad for at så mange ønsker å delta.

— For meg er dette helt fantastisk. Interessen viser bare hvor utrolig mange kjellerband det finnes i Bergen, men kanskje spesielt i Åsane. Det gleder et musikkhjerte som mitt. Jeg skulle bare ønske at alle som ville fikk være med, forteller han.

Drømmer om NM i rock

Det kan det imidlertid bli en løsning på. Arrangørene har det siste året syslet med tanken på å utvide.

— Vi har flere måter å gjøre det på. Om mulig, kan vi utvide antall timer. Vi kan også la det gå over flere dager. Dette er ting vi vil diskutere. Med så mange band som ønsker å være med, må vi gjøre noe, påpeker han.

Birkeland har også syslet med tanken om noe enda større. Faktisk betydelig større. Han vil arrangere NM i rock, gjerne under navnet Rock 12-24.

— Tenk om vi kunne hatt bydelsbaserte konkurranser eller bykonkurranser der de beste fikk komme til en stor finale i Åsatun. Det hadde vært utrolig gøy. Kun fantasien setter grenser for hva vi kan gjøre. Interessen er det i hvertfall ingenting å si på, og jeg er overbevist om at vi hadde fått det til med offentlige midler og et glødene engasjement.

Talentspeidere til stede

Men først og fremst er det den kommende festivalen som står i fokus. Det hele sparkes i gang lørdag 29. mars presis klokken 12.00. Da går det første bandet på scenen. De har 25 minutter til disposisjon før nummer to skal på. Deretter går det slag i slag helt fram til midnatt.

De tre aller beste bandene kåres av en jury, men det som også er interessant er noen av gjestene.

— Vi skal ha fem eller seks stands hvor det kommer en del spennende mennesker, deriblant talentspeidere og et rekrutteringsbyrå til jenteband.

Det burde by på muligheter for flere av de bandene som skal være med.

— Det blir et kjempearrangement. Større enn noen gang. Det blir masse folk, mye band og fullt liv. Jeg håper også ungdommene i Åsane tar turen for å høre på noen av de beste amatørbandene vi har i Bergen. Nå satser vi på stinn brakke i Åsatun, sier Birkeland som gleder seg stort til den tredje utgaven av Rock 12-24 endelig starter.

Vil du vite mer om festivalen, kan du klikke deg inn på www.rock12-24.com

Thomas Gangstøe