Som vestlendinger er vi bortskjemt med mildvær og blomsterspirer allerede i februar. I 2008 meldte bt.no om

vårvær hele uken allerede 10. februar. Det kan vi bare glemme i år.

Så langt er det nemlig ikke et eneste vårtegn i sikte. Naturen ligger fortsatt i dvale under snøen og kommer til å gjøre det lenge ennå. Snøen har nå ligget rekordlenge, i

. Den gamle var rekorden var 62 døgn.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Hard og sammenpakket snø

— Hvis snøen skal forsvinne må det enten komme regn eller bli veldig mildt. Ifølge prognosene kommer det ikke til å skje de neste to ukene, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Anne Solveig Andersen.

Om to uker skriver vi 8. mars. Ved sakte smelting kan snøen dermed bli liggende til april, i alle fall i høyereliggende områder.

— Mange steder ligger snøen hard og sammenpakket i flere lag. Det gjør at smeltingen vil ta lang tid, sier Andersen.

Vinteren har vært hard for en del av fuglene som overvintrer i Norge. Rugdene har fått det verst. Vadefuglen som holder til i kystområdene på Sør -og Vestlandet lever av å grave opp meitemark og andre småkryp fra jorden.

200 sultet i hjel

Den uvanlige telen har gjort at hundrevis av dem har sultet i hjel.

— I begynnelsen tærer de på det fettet de har lagret, men til slutt dør de. Vi har aldri før sett slik massedød av rugde før, sier Kjetil Solbakken som er generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening (NOF).

Tidligere i vinter ble det funnet hele 200 døde rugder på et sted på Stord.

— Det er umulig å vite nøyaktig hvor mange fugler som har strøket med til sammen, men det er et betydelig antall, sier Solbakken.

Han understreker likevel at dette er naturlige variasjoner.

— Naturen vil regulere dette selv, og bestanden tar seg oppover igjen, sier han.

Utsetter hjemreisen

Om cirka en uke pleier de første trekkfuglene å vende nebbet nordover. Den aller første arten som pleier å vise seg er vadefuglen tjeld. Men hvis snøen og det kalde været fortsetter kan de utsette avreisen.

— Det er fremdeles tidlig, så det er vanskelig å si hva som kommer til å skje. Hvis det blir varmere helt i sør og på Jæren kan det være at fuglene kommer til å holde seg i disse områdene, sier han.

De langveisfarende fuglene som gjøk, låvesvaler og løvsangere har allerede startet på den imponerende returen fra Afrika, men de er ikke ventet til Norge før et godt stykke ut i april. Da er våren forhåpentligvis et faktum.

Kortere pollensesong

Pollenallergikerne kan imidlertid glede seg over den sene våren. Så langt finnes det ikke et snev av det allergifremkallende stoffet i luften.

— Kald vinter og mye snø gjør at det hele starter senere. Pollensesongen er nemlig styrt av varme. Dette gjelder spesielt blomstring og hassel. For at blomstringen skal komme i gang må det være flere dager over en viss temperatur, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

I fjor startet pollensesongen på Vestlandet allerede i begynnelsen av februar. Den sene starten i år gjør at perioden totalt sett kommer til å vare kortere enn vanlig.

— Slutten på pollensesongen er i august uansett, sier Ramfjord.

Har du sett noen vårtegn? Diskuter saken under!