PETTER JORDAN

fikk kloen i svart enke

ALDER: 32

STILLING: Cand. scient og edderkoppekspert ved De naturhistoriske samlinger, Bergen Museum.

SIVIL STATUS: Ugift.

AKTUELL: Fikk prakteksemplar av den svært giftige edderkopp-arten Den Svarte Enke i samlingen sist uke.

– En god dag på jobben forleden?

– Ja, vi fikk overlevert en svart enke. Den lå i emballasjen til en rensemaskin som et Bergens-firma fikk tilsendt fra USA. Heldigvis overleverte de edderkoppen til oss. Fra før hadde vi bare en død enke liggende på sprit.

– Den svarte enke; bare navnet får det til å gå kaldt nedover ryggen på mange?

– Folk som blir bitt av enken kan risikere å dø. Den er farligst for barn, eldre mennesker og personer med høyt blodtrykk. Men frykten for enken, eller Latrodectus mactans som er det latinske navnet, er nok overdrevet. Dødeligheten ved bitt er mindre enn én prosent. Men personlig jeg tar selvsagt ikke på den med hendene.

– Hvor lever den svarte enken?

– På det amerikanske kontinentet og i Karibia. I motsetning til mange andre edderkopper som jakter flygende bytte, fester den svarte enken sine ustrukturerte limtråder i en labyrint langs bakken for å fange maur og andre insekter. Disse edderkoppene blir ikke mer enn et par år gamle, i motsetning til enkelte taranteller som har en levetid på rundt 40 år.

– Hvordan går det med enken etter den lange reisen?

– Hun er på rett vei og har begynt å spise nå.

– Hva serverte dere?

– Hun fikk noen små kakkelakker opp i glassbollen sin.

– Finnes det mange giftige edderkopper i verden?

– Det er registrert nesten 39.000 arter i verden. Et tjuetall av disse er giftige. Blant de giftigste og mest beryktede er brasiliansk jaktedderkopp og den australske tunneledderkoppen. I Norge finnes det rundt 600 arter og alle disse er fullstendig harmløse.

– Det auler i glassbollene hos inne. Hva har dere i samlingen?

– Vi har blant annet en tarantell som havnet i kofferten til en intetanende bergensfamilie som hadde vært i Syden. De oppdaget den da den krøp rundt i gangen hjemme. Ellers har vi forskjellige tusenben, giftig skolopender fra Afrika, taranteller, knelere og mange kakerlakker.

– Kakerlakkene er ekle?

– Det kommer an på øyet som ser. Vi har for eksempel dødninghode-kakerlakker, som en urbefolkningsgruppe kaller kakerlakken med «det guddommelige ansikt». De fleste kakerlakker er nyttedyr, de er naturens egne renovasjonsarbeidere. Jeg synes de er flotte.

– Mange er livredde for edderkopper og slike kryp. Hvorfor?

– Noen eksperter mener denne angsten, som ekspertene kaller arachnofobi, er genetisk betinget. Jeg tilhører dem som tror fobien er tillært, for eksempel gjennom skrekkfilmer.

– Hva skal folk gjøre hvis de finner et eksotisk kryp i pakkeposten fra utlandet eller i feriebagasjen?

– Få den oppi et glass og lever den til Bergen museum. Slike henvendelser er krydder i hverdagen for oss. Ellers har jeg epostadressen petterkopp@hotmail.com.

HENRYKT: Edderkoppekspert Petter Jordan på Bergen Museum med et sjeldent prakteksemplar av en svart enke. Den giftige edderkoppen havnet i Bergen via en pakkepostforsendelse fra USA. - Jeg tar ikke på den, forsikrer Petter Jordan.FOTO: JAN M. LILLEBØ