TOR KRISTIANSEN

(foto)

Det var da vaktmester Busk gikk rundt i parken tidlig i går formiddag vi la merke til det hele. Han pusset skulpturene på sin vanlige runde. Og akkurat da begynte noen av skulpturene å røre seg.

Skulpturen over de hjemløse, skapt av sortkledde barn og voksne, beveget seg først. Holdt seg for magen, gjorde de og begynte å rope etter mat. En smilende slange kom og la fra seg en flott pakke i sølvpapir. Men det var jo bare skorper.

Troll i parken

Da hørte vi toner som lokket og dro og fikk vi øye på noen troll i parken. De luktet vondt. Heldigvis kom noen med vask og såpevann.

Nysgjerrige parkvandrere stoppet og undret seg over de originale, bevegelige skulpturene. De var skapt i samarbeid mellom førsteklassinger fra Landås skole og drama— og musikkstudenter fra Høgskolen i Bergen. «Tusen skulpturer» het prosjektet.

— Vi bruker det offentlige rom på en ny måte og skaper kulturmøte mellom byens borgere, barn og studenter, sier prosjektleder Kari Thorkildsen. Ideen er hentet fra Århus der den ikke minst er brukt under byens festspill om sommeren.

Plutselig skvetter vi litt. Et hvitt spøkelse beveger seg bak et søppelstativ. Og ser vi godt etter, oppdager vi flere spøkelser. Når musikken spilles, titter de frem fra sine gjemmesteder.

Små engler

Litt lenger borte øyner vi engler. Ja, engler på høylys dag. Når de små englene beveger seg og begynner å spille, får de voksne til å danse. Trenger vi ikke flere slike engler i vår by?

— Det er veldig gøy å danse og spille, sier Helene Sjåstad, en av englene.

Barna har øvd siden før jul. Enkelte timer har de samarbeidet med en student hver. Kontaktlærer Stein Sletten har registrert hvor befriende barna opplever det å kle seg ut og spille en rolle. Inspektør Åshild Flatholm tror det betyr mye for barna å drømme seg bort og leve seg inn i en annen forestillingsverden.

— Ved å arbeide på denne måten stimulerer vi barnas fantasi og beriker dem på lang sikt, mener Mette Bøe Lyngstad. Hun opplever det viktig at høgskolen går ut av sin høyborg og er mer synlig i bybilde. Slike kulturmøter tror hun vi kan få flere av i fremtiden.

LEVENDE SKULPTURER: Plutselig oppdaget vi et spøkelse bak et bosspann.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
ENGLEDANS: Små engler tok de voksne i hånden og fikk dem til å danse. Her er Ragnhild Færøvik Grieg i aksjon som engel.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
EN NY TID: Selvsagt må moderne engler sminkes litt. Fra venstre Maja Blåsvær, Mia Låstad Bjørge og Helene Sjåstad.<p/>FOTO: GIDSKE STARK