Noen av fiskehandlerne har skaffet seg nye boder, og flere vil komme. Grunnen er alt oppstusset i fjor sommer om for dårlig kjøling.

— Vi var nødt til å gjøre noe, vi kan ikke risikere alt det bråket enda en gang. Det ville betydd slutten på Torget, sier Alf Husebø og Arnfinn Djukastein.

Begge har gitt seg med fersk fisk, og satser i stedet på behandlete produkter og varm mat. Husebø prøver seg med wok-retter, suppe og annet med fisk som råvare. Også asiatiske oppskrifter.

Både Husebø og Djukastein har to vogner. Begge bruker en vogn som kjøkken.

— Helst ville jeg hatt alt i en vogn. Men større vogner ville blitt for vanskelig å flytte, sier Alf Husebø, som har 30 års erfaring som fiskehandler.

Vil ha vinservering

De ser begge faren med at Torget kan ende opp som en campingplass, men det har de ingen ønsker om.

— Men ett sted må vi begynne. Disse vognene ivaretar matsikkerheten frem til det nye Torget står ferdig. Dessuten forlanger kommunen at det skal være mobile boder her. Da måtte det bli noe sånt, sier Djukastein.

Alf Husebø har planlagt neste generasjon vogn hvis dette forsøket blir vellykket. Den er også ment å være flyttbar.

— Det blir en stor investering, så jeg må først se hvordan publikum tar imot dette.

Husebø har fått tillatelse til å servere mat mellom klokken syv om morgenen og fire på natten. Han ønsker også å ha muligheten til å servere alkohol i forbindelse med matserveringen, et glass øl eller vin.

— Jeg har ikke søkt bevilling ennå, men kommer nok til å gjøre det.

Fiskehandlerne har hele tiden sagt at de må ha mer eller mindre permanente salgsboder om de skal klare å tilfredsstille hygienekravene.

— Vi investerer i vogner på egen risiko. På den måten tar vi ansvar og redder Torget mens vi venter på at mathallen skal stå ferdig, sier Husebø.

Utdøende rase

To av fiskehandlerne har gitt seg, og det er problemer med å finne erstattere. De gjenværende fiskehandlerne håper derfor at den ledige plassen kan bli publikumsareal med sitteplasser.

Det trengs, for turistsesongen er definitivt i gang, og mange av turistene er eldre mennesker som trenger et sted å hvile seg.

— De færreste turistene kan kjøpe med seg fisk eller andre produkter, men de vil gjerne smake på varene. Det er derfor fornuftig at vi samarbeider litt med tanke på vareutvalget. Sammen kan vi gi mangfold, og tilby et torg med trivsel og mattrygghet. Det er vårt fokus nå. Da kan vi også være et utstillingsvindu for norsk fisk, mener Djukastein.

Ingen nye blomsterhandlere

I fjor sommer ga blomsterhandler Espedal seg på Torget, og ingen nye har kommet til. Nå er det bare Lyngbø og Rosenlund igjen, og begge er pensjonister.

Gunnar Rosenlund er 80 år, og vet ikke hvor lenge han holder ut. Kanskje blir dette siste sesongen hans.

— Det er ikke penger i dette lenger, sier han. - Omsetningen er altfor liten.

Bjørn Erik Larsen