Det var for halvannet år siden Bergen kommune for alvor lansert ideen om å fri seg fra dataløsninger som binder dem opp til Bill Gates Microsoft. Selv om mange er enig med Bergen er det ikke mange nok som vil bruke ressurser på det.

I januar 2001 gjorde fungerende byrådsleder, Henning Warloe, et tappert forsøk på å få Staten, ved daværende moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, til å bidra til et felles løft. Målet var at det offentlige Norge skulle spare millioner på reduserte lisensavgifter til Microsoft.

Det skortet ikke på velvilje under besøket i kommunens datasentral for halvannet år siden.

— Det Bergen har gjort er banebrytende her til lands. Ingen andre i offentlig sektor har gått så langt ut i ukjent terreng ved å satse på Linux, sa han den gang.

Men penger til å realisere prosjektet kom aldri. Så nå har Bill Gates ingen grunn til å frykte Bergen kommune.

Ikke et utviklingssenter

For fremtiden vil ikke kommunen sitte i førersetet når det gjelder utvikling på dette området.

— Vi er fortsatt opptatt av at det skapes konkurranse til Microsoft, men vi har tilpasset vår strategi på dette området. Vi må ha fokus på hva som gir våre brukere godt verktøy til en best mulig pris, sier Lars Tveit, direktør for konkurranse og utvikling i Bergen kommune.

— Dersom dere hadde fått det offentlige Norge og Staten med på en satsing, ville det ha endret situasjonen?

— Da hadde vi hatt en helt annen tyngde, og kunne vurdere om dette ville gi oss konkurransedyktige tjenester.

Bærer frukter

Det er imidlertid mange som er enige om at måten Microsoft bruker lukkede løsninger på er en uting.

Europakommisjonen går nå inn for at regjeringene deler open source-programvare, for å spare penger og slippe begrensende lisenser. Det er konklusjonen i en rapport som publiserte tidligere i år.

Nå bærer arbeidet frukter, og Microsoft har nå sagt at de skal utvikle moduler som gjør at deres programmer kan benytte åpne standarder. Gratisprogram som Open Office og flere er nå i ferd med å bli etablert som en standard for dokumentutveksling - utenfor Microsofts kontroll.

INGEN PENGER: Det skortet ikke på velvilje da, daværende moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, var på besøk i datasentralen i Bergen kommune i januar 2005. Men det kom aldri penger til å gå videre i kampen mot Microsoft. Foto: Knut Egil Wang
BLADET TROMSØ