Den 45 år gamle kvinnen var medlem i Bergen Cykleklubb og trente til Bergen-Voss og Styrkeprøven Trondheim-Oslo. På medlemmenes Facebook-side ble ruten for tirsdagens trening presentert, slik at syklistene visse hvor de skulle.

Oppmøte var ved Lagunen, deretter skulle turen gå opp Fanafjellet og videre mot Søvikvågen og Lysekloster. Her skulle sykkellaget fortsette opp Langedalen, videre mot Bontveit, Vallaheiane og tilbake til Lagunen.

— Fanafjellet opp ble arrangert samme dag, og det var mange syklister der. Vi endret derfor løypen, forteller en av syklistene som var med på treningen.

— Betyr det at dere hadde syklet oppover Langedalen i stedenfor nedover, dersom det ikke hadde vært sykkelritt på Fanafjellet?

— Ja.

— Spredt nedover

Mannen er svært preget av dødsfallet og ønsker å være anonym. Han forteller at laget dro fra Lagunen mot Fana kirke. I stedet for å sykle opp Fanafjellet som planlagt, fortsatte de rundt Kalandsvatnet, deretter videre på Osvegen mot Søfteland. Her tok de av mot Lysekloster.

— Gruppen var spredt nedover Langedalen. De første lå noe lenger fremme enn de siste. Det kan ha vært snakk om et skille på mellom 30 sekunder og et minutt, anslår mannen.

IMG_2992.JPG
ANDERS FLØYSAND, VARDE FILM & MEDIA

Traff traktoren på siden

Han forteller at kvinnen lå forholdsvis langt fremme, muligens som nummer 4 eller 5. De fremste syklistene hadde stanset og ventet på dem som kom bak. De ble vitne til sammenstøtet mellom kvinnen og traktoren som hadde snuten vendt oppover Langedalen.

— Jeg er usikker på om traktoren var i bevegelse, men den kjørte i hvert fall ikke fort. Veien er smal og hun traff traktoren i dens venstre side. Hun gikk deretter i bakken, forteller mannen.

Et par andre syklister fulgte like etter henne, ifølge mannen. De andre som var til stede, kom til og skjønte at situasjonen var alvorlig. De hjalp til og tilkalte ambulanse.

- Det gikk fort

— Hva vil du anslå farten til?

— Det gikk fort nedover, men jeg vet ikke hvor fort. Veien er smal, sier han.

— Forsto dere alvoret?

— Vi håpet jo at det skulle gå bra, men forsto det kunne være alvorlig. Dessverre var det alvorlig. Dette er forferdelig, sier mannen.

Etter at kvinnen ble flydd i luftambulanse til Haukeland, samlet sykkellaget seg i nærheten. Der snakket de om det de hadde opplevd, før de dro hjem til sitt.

IMG_2994.JPG
ANDERS FLØYSAND, VARDE FILM & MEDIA
IMG_2986.JPG
ANDERS FLØYSAND, VARDE FILM & MEDIA