Johan Martin Vie er tiltalt for overgrep mot 18 gutter, tre av dem skal han ha forgrepet seg på i Brasil. Alle guttene skal da ha vært under 14 år, ifølge tiltalen.

I retten i dag gikk aktor Arild Oma gjennom en rekke bilder av lettkledde unge gutter som er funnet på Vies datautstyr. Flere av disse guttene er en del av tiltalen, i tillegg til bilder av ukjente gutter som Vie sier er hentet fra internett.

— Beskyttet guttene

Aktor ønsket å kaste lys over hvordan Vies forklaring har endret seg fra politiavhør i 2007 til det han sier i retten i dag. Selv sier Vie at han holdt tilbake opplysninger for å beskytte personene i Brasil.

— Jeg var veldig god venn med de i Brasil og ønsket ikke å sette de i en uheldig situasjon. Derfor var jeg tilbakeholden med opplysninger til politiet i starten, forklarte Vie.

- Hadde du noe å frykte selv? spurte aktor.

— Det jeg hadde i tankene var at de ikke skulle bli eksponert i en slik sak. Jeg ville ikke at guttene og familiene deres skulle bli eksponert for de lokale myndighetene der nede, jeg hadde betenkeligheter med hvordan de ville bli behandlet.

— Husket ikke navnene

I 2007 sa Vie at han ikke husket navnene på noen av guttene, og at han heller ikke kunne gjøre rede for hvor bildene var tatt. Men i retten i dag oppga han navnene på guttene, og fortalte at bildene er tatt i villaen han leide i Natal i Brasil i 2006.

- Hadde du en bevisst holdning om å villede politiet da du forklarte deg den gangen?

— Jeg var usikker på hva informasjonen som norsk politi overga til brasiliansk politi ble brukt til. Jeg ville ikke sette familien i et dårlig lys, gjentok Vie.

**Les også:

— En besettelse**