• Vi er veldig glade for at de er til, sier legen Johannes Brattebø om redningsmannskapene. Etter to døgn i snøhule, kom de i dag ned i sikkerhet.

Operasjonsleder Walter Fosse ved Hordaland politidistrikt opplyser at de to turgåerne som er savnet på Volafjellet ble funnet i 14-tiden mandag ettermiddag.

Brattebø (64) og Bodil Solberg (57) måtte grave seg ned lørdag etter å ha blitt overrumplet av dårlig vær på vei til Volahytten i Dyrvedalen.

Johannes Brattebø ble kjent i hele Norge i januar, da han avløste de norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert ved Shifa-sykehuset på Gazastripen.

Gruet seg til ny natt

Lørdag havnet kirurgen ved Voss sjukehus i en ny dramatisk situasjon — denne gangen hjemme i Norge:

— Det var tett snøfokk og dårlig sikt. Vi skjønte at vi måtte snu, men snudde for sent. Vi fant ikke sporene våre tilbake, forteller ortopeden.

De bestemte seg for å grave seg ned i en snøhule.

— Den første natten gikk helt greit. Da vi våknet søndag var det like tett snøvær. Natt nummer to var ikke så kjekk. Skulle vi hatt en tredje natt, hadde vi sett ganske ublidt på det, sier han.

Nå er de bare lettet over å være i sikkerhet.

— Det var godt å komme ned. Det er jo rene påskestemningen her nede i forhold til der oppe, sier Brattebø.

Han vil først og fremst takke alle som var involvert i leteaksjonen.

— Vi er veldig glade for at de er til, sier han.

Høyfjellet

Området der de to måtte grave seg inn i en snøhule, ligger på cirka 1100 meters høyde. Det var i hele formiddag vært liten eller ingen sikt der oppe, og tett snøvær. Letemannskapene måtte ta seg frem store deler av veien med scooter og til fots, da helikopteret ikke kom frem i den dårlige sikten.

Elleve personer og åtte snøscootere har deltatt i letingen.

— De er i god behold og på vei ned fra fjellet nå. Så det endte godt. Det var en snøskuterpatrulje som kom frem til de to savnede omtrent klokken 14, opplyser opersjonsleder Walter Fosse i Hordaland politidistrikt.

Da hadde et Sea King-helikopter gjort et søk i området, men måtte etter kort tid vende tilbake til Bavallen, der det har blitt stående på grunn av forholdene.

Vanskelige forhold

  • Forholdene er nå fryktelig vanskelig for letemannskapene. Det er en halv meter nysnø og null sikt. Det går tregt. Været har gjort det umulig for helikopteret å gjennomføre søket. De har hatt kontakt med paret på telefon, men måtte avbryte dette første søket, da det snør tett i området, sa Fosse til bt.no da letingen pågikk i formiddag.

— Det begynner å bli ubehagelig for de to der oppe nå. Været er ikke bra, og de er våte. Vi vil gjøre det vi kan for å finne dem før det mørkner igjen. En natt til i snøhule vil bli veldig kaldt for dem, sa lensmann på Voss, Kåre Rykkje, kort tid før de ble funnet.

Les mer om været på Voss akkurat nå og fremover her

TAKKER REDNINGSFOLKET: Gazalegen Johannes Brattebø (64) og Bodil Solberg.
ARNSTEIN KARLSEN
FUNNET: Letemannskaper på snøscooter fant ved 14-tiden paret i god behold.
Arnstein Karlsen
VANSKELIG: Helikopteret kunne ikke ta seg helt opp til området der paret befant seg, på grunn av svært dårlig sikt.
Arnstein Karlsen