— Dette må være den uken i året du ser minst film? - Ja, jeg ser jo ingenting. Det hender jeg setter meg ned i vaktrommet og ser alle skjermene fra kinosalene samtidig. Det er ganske morsomt, da passerer liksom året mitt i revy. «Den så jeg der, og den så jeg den gangen...»

- Hvordan har årets festival artet seg? - Veldig positivt. Vi har hatt godt besøk, det gjenstår fortsatt å se om vi slår fjorårets rekord, men det ser i alle fall ut til at vi når de budsjetterte inntektene våre, som er i underkant av en million. Og da er vi i rute til neste års festival.

- Når begynner du å tenke på den? - Det har jeg gjort for lengst. Både i forhold til programmet og til forbedringer fra i år.

- Som for eksempel? - At ting går litt mer smertefritt. Vi har hatt en del køer ved innslippet, slike ting som er helt unødvendige. Da må vi programmere mer spredt. Og så er det en del ting vi ikke trenger å gjøre akkurat midt under festivalen. Som å kjøpe gaver til juryen. Det kunne vi kanskje gjort på forhånd ...

- Hva vil du være mest fornøyd med, når du ser tilbake på BIFF 2005? - At folk tar dokumentarene så bra som de gjør, at det er så godt besøk på dem. Og så er jeg veldig glad for å være ferdig med hundreårsfeiringen av norsk film.

- Det var vel første gangen BIFF dyppet tærne sine i glitter og glamour som det er så mye av på andre festivaler ... det frister ikke til gjentakelse? - Nei, ikke glamour. Men kanskje vi skal satse mer på glam?

- Hva er du minst fornøyd med? - Ikke egentlig ... jo, at det er så vanskelig å få fly til å gå, og tollvesen til å gjøre jobben sin i tide. Ikke bare i Bergen, over hele verden. Vi har hatt noen små problemer der, ikke mange avlysninger, men en del filmer måtte bytte plass. Forhåpentligvis er det først og fremst vi som jobber her som merker det.

- 120 filmer og et utall sideprogrammer - har BIFF funnet størrelsen og formen sin? - 120 filmer er altfor mye. Det mener jeg. Men formen har vi funnet. Vi har hatt fine seminarer og paneldiskusjoner, om alt fra posttraumatisk stressyndrom til den siste utviklingen innen dataspill. Det er bra at vi kan vise både det lekende og lødige, og det dypt alvorlige.

<b>ALT PÅ EN GANG:</b> - Det hender jeg setter meg ned i vaktrommet og ser alle skjermene fra kinosalene samtidig, sier Tor Fosse, festivalleder for BIFF.
helge hansen