Totlandsvegen, eller Fylkesvei 183 som den også er kjent, ble stengt i går etter at en stor steinblokk falt fem meter ned fra skråningen og ned på veien.

Dette skjedde bare tre dager etter at et ras gikk på samme strekning. På søndag ble en geolog tilkalt for å vurdere om det var fare for nye ras, men fant ikke noe som tydet på noen umiddelbar fare. I formiddag klokken ti gikk det et nytt ras.

Brukt som skolevei

— Vi som bor her har i flere år vært bekymret for at det skal gå ras mens unger går forbi på morgenen eller ettermiddagen, sier Astri Meidell til bt.no.

Hun bor på Bjøllebotn, og mener det bare er flaks at ingen ble truffet av raset i dag. Veien der raset gikk blir brukt som skolevei for barna på stedet.

— Selv om vi bor på Totland og ikke i byen, må de ikke glemme at det er barn her også, sier hun.

Må skubbe steiner fra veien

Bt.no har fått flere henvendelser fra fortvilte beboere på Totland, som håper at rassikring på området nå blir tatt på alvor.

— Det skjer oftere og oftere at vi må gå ut av bilen og skubbe unna steiner som har kommet ned fra fjellsiden. Får vi samme nedbørsmengde som sist høst, tviler jeg på at dette blir det siste raset vi opplever her, sier Meidell.

I morgen begynner opprenskningen i området. Da holder Totlandsvegen stengt mellom klokken 07.00 og 18.00. Trafikken blir sluppet forbi hver time, opplyser Veitrafikksentralen.

Skulle kanskje ventet

Lasse Austestad er driftsleder for vedlikeholdsavdelingen til NCC Roads AS Veiservice som har ansvar for vedlikehold på riksveien.

– Slike ras er ikke enkelt å forutse, men vi skulle kanskje ha ventet med å åpne veien etter raset på søndag, sier Austestad.

– Men siden geologen ikke vurderte området som umiddelbart rasfarlig, gjorde heller ikke vi det, seier han. I dag begynner opprenskningen i området. Da holder Totlandsvegen stengt mellom klokken 07.00 og 18.00. Trafikken blir sluppet forbi hver hele time.

– Renskningen av trær og steinrester vil være permanent, og det skal dermed ikke være noen overhengende fare videre, seier Austestad.

VEI TIL BEKYMRING: Tre dager etter at en geolog konkluderte med at veien måtte sikres, raste det på ny.
Astri Øystese