405 passasjerer som skulle vært hjemme i Bergen fredag ettermiddag, måtte vente lenge på flyet i Palma på Mallorca. Flyet fra flyselskapet Thomas Cook skulle reist fra Palma klokken 12 i dag.

Klokken 20.45 tikker det inn SMS fra BTs journlist på stedet, Lena Vermedal:

«Endelig fly! 400 slitne bergensere 9 timer forsinket fra Palma på Mallorca. Endelig boarding.»

Dette skrev bt.no om saken i ettermiddag:

— Vi er nå plassert rundt omkring på hoteller i Palma. Vi har ikke bagasjen vår - den er jo sjekket inn - og folk er slitne. Det er mange barnefamilier her, sier bt.nos journalist på stedet, Lena Vermedal.

Årsaken er at flyet som skulle tatt dem med til Flesland er blitt stående i Tyrkia i nesten et døgn.

— Natt til fredag skjedde det noe med flyet. Det fikk en teknisk feil, og delen som må byttes måtte flys inn. Det har ført til videre forsinkelser flere steder, forteller salgsansvarlig i Ving, Anne-Marie Zachriasson til bt.no.

- For dårlig informasjon

Flyet fra Tyrkia skulle reist via Oslo til Mallorca, før det skulle til Flesland - og deretter tilbake til Mallorca med en ny gruppe bergensere.

Med andre ord sitter nordmenn fast både i Tyrkia og på Mallorca akkurat nå, og på samme måte er reisende fra henholdsvis Gardermoen og Flesland forsinket den motsatte veien. Totalt dreier det seg om over 1500 passasjerer.

Blant dem som er strandet på Palma, er bergenserne Kjetil Øvredal og Rikard Frantzen. De har vært dobbelt uheldige, ettersom flyet de reiste med fra Flesland for to uker siden også ble forsinket med nærmere tre og en halv time.

— Enda en forsinkelse gjør ikke akkurat saken bedre, sukker Øvredal, som befinner seg på hotellet Royal Cristina på Palma. Øvredal er kritisk til informasjonen de har fått fra Ving.

— Folk har fått en gratis lunsj, ellers er informasjonen svært dårlig. Jeg synes de tilbyr oss for lite, sier Øvredal.

— For eksempel hadde det hjulpet med en barnevogn til babyen, men det har vi ikke fått, sier Frantzen.

Fem timer forsinket

Flyet som står igjen i Tyrkia er så stort at Thomas Cook nå har skaffet to nye fly som erstatning. Disse er i skrivende stund på vei fra Gardermoen til Mallorca for å plukke opp bergenserne, som trolig vil kunne reise derfra mellom klokken 19 og 20 i kveld.

— Flyet fra Tyrkia vil gå først i kveld, og vi kunne ikke vente på det, sier Zachriasson.

Bergenserne som skulle reist fra Flesland til Palma klokken 17.35 i ettermiddag, vil bli forsinket til klokken 22.25, ifølge Ving. Men informasjon fra Avinor kan tyde på de reisende blir ytterligere forsinket.

— De som skal reise fra Flesland har fått beskjed på sms om at flyet er cirka fem timer forsinket.

— Hva gjør dere for passasjerene som er rammet?

— Vi passer på at de får mat og drikke, og at de får oppholde seg på et hotell mens de venter. Det er selvsagt bare å beklage overfor dem som blir rammet. Det er alltid kjedelig med feil og forsinkelser, men vi gjør vårt beste for å begrense skaden og gjøre ventingen så hyggelig som mulig, sier salgsdirektøren i Ving.

Lena Vermedal