Været begynte sent torsdag kveld å bedre seg såpass at Statens vegvesen fikk ryddet riksvei 7 østover fra Halne Fjellstova i Eidfjord på grensen mellom Hordaland og Buskerud.

Ved 1-tiden natt til langfredag startet Statens vegvesen med å kjøre de første bilene ned i kolonner.

– Forholdene er bra, og vi kjører med to kolonner. Det er rundt 25 biler i hver kolonne, opplyste vaktoperatør Ole Magnus Tveit ved Statens vegvesen til NTB ved 2.30-tiden natt til fredag. Da var neste kolonne i ferd med å starte.

Se oppdaterte veimeldinger

Øystein Otterbu og familien var blant dem som fikk et ufrivillig opphold på fjellhytten. Han forteller til bt.no at kolonnekjøringen gikk helt greit da de endelig kom seg av gårde.

– Amputert påske

– Vi ble vekket klokken 23.30 og fikk informasjon fra politiet om hvordan transporten skulle avvikles. Klokken ett om natten kom vi oss av gårde med første kolonne. Det gikk helt kurant. Det var mange brøytebiler, og ikke noe særlig vind.

Først ved 09-tiden langfredag morgen kom han og familien frem til bestemmelsesstedet Liset ved Maurseth — der de egentlig skulle vært fremme ved middagstid onsdag.

– Vi måtte kjøre via Hemsedal, så det ble litt av en tur. Ungene har sovet, men vi er ganske trøtte. Påsken ble litt amputert, men nå skal vi kose oss på hytten til første eller andre påskedag, sier han.

Også på Halne fjellstova er betjeningen lettet over at alle de 180 uventede gjestene kom seg av gårde i god behold - selv om enkelte fikk problemer med bilene og måtte skysses ned med buss.

– Det var helt utrolig, for vinden løyet plutselig. Da første kolonne kjørte hadde månen kommet frem og det var nesten vindstille, sier Liv Lyseth Vaksdal, eier av fjellstuen.

– Ingen nød

Hun tror ikke noen led noen nød under oppholdet på fjellstuen, selv om det ble veldig trangt.

– Folk var selvsagt glade for å komme seg av gårde igjen. Det var mange små barn og dårlig plass. Men om ikke været hadde blitt bedre kunne vi godt klart oss mye lenger. Vi har alltid et stort lager med mat, for man vet aldri hva som kan skje på fjellet, sier Vaksdal.

Ved 03.30-tiden hadde alle kommet seg trygt av gårde, og hytteeieren kunne endelig komme seg til køys.

– Da folk dro ble det plutselig veldig tomt her. Nå har vi nesten ikke gjester igjen. En del av de som skulle bo her har jo ikke kommet seg opp på grunn av været, sier hun.

Til sammen var 50 biler med 180 personer rammet av været. Bilistene ble innkvartert på Halne Fjellstova natt til torsdag.

Et par av bilene fikk tekniske problemer underveis i den første kolonnekjøringen natt til fredag, og måtte stå igjen. Det ble satt inn en buss for å ta ned personer fra Halne som ikke hadde bil tilgjengelig.

– Det er kun veien østover vi har fått ryddet, fordi værforholdene er blitt bedre der. Men vestover er det fortsatt stengt. Vi har fått frest en del i retning vest, men været gjør at veien fortsatt vil være stengt, sier Tveit til NTB.

De uventede gjestene fikk både middag og frokost på Halne fjellstova
JOACHIM STRØM-ERICHSEN
Halne fjellstova ligger ved Riksveg 7 i Eidfjord kommune. Trykk «større bilde» for å se kartet i full størrelse.
GOOGLE MAPS
KRAFTIG VIND: Bilene kom seg ikke videre over Hardangervidda på grunn av uvær.