• Da jeg for et år siden sa ja til å stå på førsteplass på Høyres liste hadde jeg ikke forestilt meg at jeg skulle blir ordfører, sier Herman Friele.

I dag klokken 09.00 var det tid for den høytidelige overrekkelsen av nøkkel og ordførerkjede på ordførerkontoret. Nøkkelen er en ganske trøtt og grå som det går 13 av på dusinet. Ordførerkjedet derimot er noe helt annet.

Ikke rart det var høytidsstund da avtroppende ordfører Kristian Helland hang kjedet rundt halsen på den nyvalgte Friele.

— Hadde du vært en kvinne skulle jeg gitt deg en god klem, sa Friele.

Men så var de ikke verre på det de to dresskledde at de ga hverandre en hjertelig klem mens blitzlampene lynte.

Stemningen var jovial. Et øyeblikk kunne det virke som om Helland faktisk var glad for å miste ordførerkjedet til Herman Friele. I hvert fall gjorde han gode miner og lovet Friele et tett og godt samarbeid.

Og tett blir det, for de to har kontor rett ved siden av hverandre i rådhusets 12. etasje.

— Jeg er veldig glad for Helland fortsetter som varaordfører. Hans erfaring er viktig for meg. Helland er en usedvanlig klok mann, sa Friele til bt.no etter at det seremonielle var over.

— Jeg tror vi to skal kunne dele på en del av de representative oppgavene og jeg oppfatter at Helland har tatt det positivt at han går inn i denne nye rollen.

BJØRNEKLEM: De var ikke verre på det de to dresskledde, enn at de ga hverandre en hjertelig klem mens blitzlampene lynte. FOTO: GUNNAR WIEDERSTRØM