— Vet du hvordan navnet ditt uttales her i Bergen?

— Nei, svarer Bergen Ingvaldsen.

— Bærrgen, kommer det på klingende bergensk med obligatorisk skarre-r fra fotografen.

— Really, spør Bergen og ser genuint overrasket ut.

- Elsker navnet

Da Jennifer og Erik Ingvaldsen i Colorado ventet sitt andre barn, var navnevalg et opplagt diskusjonstema. Navnet de falt for, kjente de ikke noen andre som het.

— Vi begynte å snakke om Bergen, fordi farfaren hennes er fra Bergen, og det er en fin måte å både bringe videre navnet og tilknytningen til Bergen og Norge, sier Jennifer Ingvaldsen.

Farfaren Ove Delange Ingvaldsen dro fra Bergen i 1958 og Bergen selv har rukket å bli tenåring før hun får besøkt byen hun er oppkalt etter.

— Jeg elsker navnet mitt. Det betyr mye for meg at det er byen bestefaren min vokste opp i, sier Bergen.

Får ofte spørsmål

Hun har bare truffet en person i livet sitt som har hett nesten det samme, men med ulik stavemåte. I tillegg er en annen jente i Colorado kalt Bergen etter inspirasjon fra familien Ingvaldsen.

Det er likevel lite som tyder på at navnet Bergen er i ferd med å spre seg i USA. Som etternavn er imidlertid Bergen mer populært.

Bergen Ingvaldsen sier at hun ofte får spørsmål om hvor navnet kommer fra, men at hun ikke har fått noen negative reaksjoner.

— Jeg tror spesielle navn er mer vanlig i USA enn i Norge, sier Bergen.

Vil lære norsk

Hun landet i Bergen fredag kveld, etter noen dager i Oslo. På programmet står Fløibanen, Ulriken, tur med fiskebåt og skillingsboller.

— Det er veldig spesielt å endelig være i Bergen. Jeg har hørt så mange historier om byen, sier Bergen.

Hun håper også på å komme tilbake, enten på ferie eller for å studere.

— Og så håper jeg at jeg klarer å lære meg norsk, sier Bergen.

Hun er på ferie sammen med foreldre og broren Barrett (17). 17-åringen har selv et uvanlig navn, som er det irske pikenavnet til bestemoren.

Ønsker kontakt med slektninger

— Jeg synes det er fint å ha et unikt navn, og å aldri treffe andre med det samme navnet, sier Barrett.

Erik Ingvaldsen er halvt norsk, og har besøkt farens hjemland med jevne mellomrom. Familien holder noen norske tradisjoner i hevd, og hogger blant annet juletre selv, baker pepperkaker og pynter juletreet med norsk julepynt.

— Vi har sikkert mange slektninger her som vi ikke vet om. Hvis noen kjenner til farmoren min Gyda Berit Gullaksen eller farfaren min Paul Andreas Ingvaldsen er vi veldig interessert i å høre fra dem, sier Ingvaldsen.

LITT NORSKE: Erik Ingvaldsen er halvt norsk og har tatt med kona Jennifer Ingvaldsen og barna Bergen og Barrett til sin fars hjemland for første gang.
Ørjan Deisz