Enkelte passasjerer har måtte vente i opp til to døgn etter at Kastrup Flyplass utenfor København måtte stenge fredag på grunn av uvær.

Klokken er 17.28 lørdag ettermiddag idet Johan Nicolay Johnsen (6) omsider kommer ut av ankomstdørene på Flesland, 26 timer senere enn planlagt. Egentlig skulle han landet klokken 15.30 på fredag.

Turen mellom Riga og Bergen skulle tatt cirka fire timer, men endte til slutt opp på nærmere tretti timer.

Johan Nicolay er forferdelig sliten og har slitt med feber og forkjølelse på turen. Nå vil han bare dra hjem, men det kan han ikke helt ennå. Først må de vente på bagasjen.

— De vet visst ikke hvor den er, sier Johan Nicolay sint.

— Nei, bagasje var nå litt vel optimistisk å håpe på, sier mamma Ine Johnsen oppgitt.

Dårlig informasjon

Hun synes det har vært svært vanskelig å finne ut når sønnen kommer hjem. Familien Johnsen skjønner at flyselskapet ikke kan styre været, men de reagerer på informasjonen gjennom helgen har vært så godt som fraværende

— Organisasjonsmessig kunne dette vært gjort veldig mye bedre. Det er jo ikke akkurat første gang det snør. Dette kommer jo vært år. De burde hatt en plan. Vi har ikke fått noe informasjon fra SAS. Det eneste de kunne gi meg nå var et nummer til ankomstservice, som de hadde stengt fordi det er så mange som ringte. Det er dårlig, sier Ine.

Hun er ikke den eneste som er misfornøyd med flyselskapenes informasjonsinnsats de siste dagene

— Ja, vi har hørt at folk klager, og det er veldig veldig synd hvis de har fått dårlig informasjon. Men i en slik situasjon som dette, er det ofte slik at uansett hvor mye informasjon en gir, så føler folk at de ikke har fått nok. Men jeg tviler ikke på at det har vært vanskelig å få tak i informasjon, svarer informasjonssjef i SAS Braathens Kenneth Vikse.

Han forsikrer at det som har skjedd på Kastrup de siste dagene vil bli grundig evaluert av flyselskapet i etterkant.

Store ringvirkninger

Snøkaoset på Kastrup har berørt cirka 1200 av SAS Braathens passasjerer og 20 flyginger til og fra Norge.

Mellom Bergen og Kastrup ble syv flyginger påvirket, men SAS Braathens regner med at de fleste bergenserne ville komme seg hjem i løpet av lørdag.

Flykaoset på Kastrup og det dårlige flyværet i resten av Norge de siste dagene har skapt store problemer for flyselskapet.

— Når flyene og mannskapene våre ikke er på rett sted til rett tid så får dette store konsekvenser for videre flyginger.

Vi regner med at flytrafikken vil gå som normalt først fra mandag morgen av, men det går bedre fra time til time allerede nå, sier Vikse.

Kastrup ble åpnet igjen i går ettermiddag, men en regner ikke med at flytrafikken vil gå som normalt fra Kastrup før tidligst mandag.

MÅ VENTE: Johan Nicolay Johnsen har ventet et døgn på å komme seg fra København til Bergen. Seksåringer er syk og moren bekymret. Foto: Marita Aarekol
Marita Aarekol