Casper Brekke var blant dem vi traff i tredje etasje på Fana Gymnas, hvor det i går formiddag ble arrangert muntlig eksamen. Luften har klam nervøsitet og sommerlig lettelse i seg.

— Jeg var ufattelig glad da jeg fikk beskjed om at jeg var kommet opp i religion. Det er det letteste faget. Jeg vet at det gikk veldig bra.

Jeg fikk fem, sier han med et bredt smil.

Han gir deler av æren til læreren som får en takknemlig bjørneklem. Han ble spurt om å sammenlikne frelse i islam og hinduisme, og klarte det åpenbart bra. Sommeren og fremtiden har mye i vente:

— Jeg skal i militæret et år fra midten av juli. Men før det skal jeg på skikkelig rølpetur til Sverige med noen kamerater, sier Casper Brekke og smiler enda bredere.

Ulidelig venting

Line Hannestad Nygård og Henriette Malin sitter på en benk i skolegården.

— Jeg skal ikke ha eksamen før klokken 13, men klarte ikke å sitte hjemme, sier Line Hannestad Nygård.

Hun kom opp i rettslære og var fornøyd med det. Hun var glad hun slapp muntlig eksamen i norsk eller historie. Det hadde vært «helt krise».

— Rettslære er kjekt stoff, men det var vanskeligere å lese på enn jeg hadde trodd, sier hun, og håper å bli spurt om veitrafikkloven. Den er visst ikke så komplisert, får vi vite.

Venninnen skal ha eksamen om bare 20 minutter og småtripper mens de konfererer om mulige eksamenstemaer.

— Jeg er veldig nervøs, sier Henriette Malin som likevel rekker å fortelle at hun til høsten drar til Mexico for å studere examen philosophicum.

Vemodig farvel

Tonje Flotve har vært oppe i kjemi. Hun må på gangen et par minutter mens sensor og eksaminator diskuterer en passende domfellelse. Så er det inn igjen for sensur, og den andre gangen hun kommer ut er hun sikkert skolens lykkeligste.

— Jeg fikk seks, forteller hun ekstatisk mens klassekameratene jubler og gratulerer.

Hun kunne alt som var verdt å vite om titrering og næringsmidler, og dermed er marerittet over. Men sommeren blir ikke bare ferie for henne:

— Jeg skal på opptaksprøve i Oslo til et fransk universitet i Toulouse hvor jeg har søkt på sivilingeniørstudiet, sier hun.

Hun skal intervjues på fransk i en hel time, men håper det går bra. Ellers hadde hun tenkt det skulle bli en tur til sørligere strøk i sommer, men har ikke planlagt noe i detalj på grunn av denne opptaksprøven. Å avslutte videregående blir også en overgang på andre måter:

— Det blir litt vemodig å skulle skilles fra klassekamerater. Vi kommer til å prøve å holde kontakten, men det blir ikke helt som før, sier hun.

FERDIG: Noen venter nervøst på gangen, men Tonje Flotve kan slippe skuldrene ned etter å ha vært inne på muntlig eksamen i kjemi.<p/>FOTO: KNUT STRAND