MARIANNE RØISELAND

I går møtte byrådslederen Ranveig, den ene av de to kvinnene som i flere år har arbeidet for å få forholdene ved barnehjemmet belyst. Det ble et sterkt møte for dem begge.

Fanget av dilemma

— Jeg skjønner at dere kan ha opplevd meg som veldig kald og kynisk, men det har vært så mange dilemmaer i denne saken. Morgensol-saken har ikke vært en enkel sak, innrømmer Strøm-Erichsen.

I møtet før budsjettet ble lagt frem mandag, skar byrådet igjennom i saken. I stedet for å følge kommuneadvokatens kjølige råd, fulgte byrådet sine egne følelser av hva som var rett og galt. Dermed er det klart at den tre måneder lange runddansen mellom kommunen og Morgensol-kvinnene om forlikstekst har fått sin ende. Hver av de to kvinnene får 725.000 kroner i oppreisning fra kommunen. Den ene får en beklagelse, den andre en begrunnelse.

— Dere har fungert som en brekkstang i forhold til granskingen av barnehjemmene og fått mange forhold frem i lyset, derfor mener vi det var riktig å inngå dette forliket, sier Strøm-Erichsen.

Hun er klar over at det kan komme nye saker i kjølvannet av forliket. Rapporten fra granskingsutvalget vil være avgjørende for hvordan byrådet forholder seg til de.

Gjorde opp

— Jeg håper forliket kan bidra til at du får et godt liv, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til Ranveig.

De to er blitt stående steilt mot hverandre i Morgensol-saken. Anne-Grete som representant for systemet som ikke fanget opp elendigheten barnehjemsbarn levde i. Ranveig som representant for barn som ble sveket og misbrukt.

I går gjorde de opp og gikk fra hverandre som forlikt.

— Jeg har et godt liv. Men jeg har hatt tunge stunder, sier Ranveig åpenhjertig. Så forteller hun om hvordan hun opplevde seg som uten verdi i møte med kommunen. Det gikk mange år før Ranveig i det hele tatt husket noe fra Morgensol. Da hun begynte å pusle sammen brikkene følte hun at ingen med ansvar ville forholdet seg til bildet som kom frem, og ble så tydelig for henne.

— Du får noen flash-back og da er ikke argumentene om at saken er gammel og foreldet, så gode å høre, sier hun.

- Gi verdighet

— Jeg ser at vi kanskje burde håndtert saken annerledes fra starten. Men til å begynne med visste vi ikke noe om omfanget, sier byrådslederen. I dag er hun glad hun etter hvert fikk satt i gang en offentlig granskning.

— Er det noe annet du synes vi bør gjøre nå, spør Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ranveig har svaret klart.

— Jeg tror det er viktig at dere som er politikere får kunnskap om hva som skjer med mennesker som har gjennomlevd slik traumer som oss på Morgensol. At dere hjelper til med å skape verdighet i livene til folk, slik at de slipper å leve på kanten av stupet hele tiden, sier Ranveig og gir råd byrådslederen lover å følge opp.

SKVÆRET OPP: Etter to år i kamp og strid mot kommunen, skværet Ranveig og byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen langt på vei opp i går.
Foto: Camilla Tully