INGELILL HATLAND

For noen helger tilbake var det klart at Gimle Baskets elitekvinner igjen er seriemestrer, for syvende år på rad. Ingen kan utfordre kvinnebasketens Real Madrid i Norge. Kanadiske Kizzy Lopez var selvsagt med. Denne som forrige sesong, har hun vært en solid bidragsyter til lagets seirer. Men egentlig, forteller hun, kom hun ikke tilbake for en sesong til på grunn av basketen.

— Det som fikk meg til å komme tilbake, var de gode vennskapene jeg har fått her. Menneskene. Gode relasjoner. Gimle dør ikke uten meg. De klarer seg fint, sier hun med en liten latter.

Laget har ikke hatt sportslig utfordring i den hjemlige serien i alle disse årene. Kizzy spiller kampene, og trener for fullt med Gimle-damene, men hun synes det er viktigere å slippe de unge talentene til og la dem få spilletid, på bekostning av seg selv.

— Det er de som er fremtiden. De vi må investere i. Jeg tar ansvar dersom vi spiller kamp der laget trenger en leder. Men hvis ikke, stiller jeg plassen min åpen for andre, og spiller gjerne bare 15-20 minutter selv.

Danser med unger

Nei, Kizzy kom tilbake for å fortsette på alle de sosiale prosjektene hun både hadde startet og var blitt en viktig del av forrige sesong. Det handler om å være positive forbilder for barn og ungdom. Gjennom å oppsøke dem der de er, i skolene og etter-skoletilbud og trening. Samfunnsengasjerte Kizzy vil gjøre en forskjell i samfunnet. Hun vil lære den oppvoksende generasjonen å holde seg unna kriminalitet og narkotika gjennom idretten.

Nå står hun i danselokalet på Vitalitetssenteret på Møhlenpris. Skråler og ler der hun lærer dansetrinn av dansejentene Ruth Carlsen og Catalina Aguilera fra hip hop-dansegruppen Gossip Bratz.

— Er dette rett? Jeg føler meg liksom så stiv når jeg gjør dette her, det virker ikke riktig, sier hun på canadisk til Ruth og Catalina mens hun jobber med å dirigere armer og bein i riktige retninger.

- Kan ikke danse

Kizzy påstår at hun ikke kan danse, og her er det ungdommene som lærer henne, og ikke omvendt. Rommet blir en aktiv oase for danseglade smågutter og tenåringsjenter. Til slutt kan Kizzy lære fra seg dansetrinnene som hun nå har fått dreisen på.

Det er første gang New Page-prosjektet som Kizzy er en av hovedpersonene i, har dansing på programmet i fritidstilbudet sitt på Møhlenpris. I salen innenfor spilles det både basket, volleyball og fotball. Der er Kizzy mer på hjemmebane. Det er ting hun kan, og de aktivitetene leder hun sammen prosjektets New Page-leder, David Martinez. Og Gimle-lagvenninne Beata Widding.

— Kom igjen, vis meg det du kan! oppfordrer Kizzy 9 år gamle Ahmad Amoktenjad, som er kjent for breakdansen sin allerede.

Så utveksler de dansetrinn, og ender opp i en felles disko som tar skikkelig av.

Lopez er et overskuddsmenneske, som får energi av å gi til andre. Men selvsagt blir hun sliten innimellom. Hverdagen til Gimle-kanadieren kaller på avslapningsøvelser og meditativ musikk. For her går det i tohundreognitti.

SLÅR UT GUTTENE: Gjengen med kompiser som spiller hobbybasket på Møhlenpris, fikk kjørt seg når Kizzy Lopez kom på banen. Her utfordrer hun Yassir Abbas. <br/>Foto: HELGE SKODVIN
DIGG DANS: Ahmad Amoktenjad (t.v.) og Walid Dahod (begge 9 år), digget å danse med Gimles profesjonelle basketspiller Kizzy Lopez (midten) på dansekursdelen av New Pages sin aktivitetsonsdag i Vitalitetssenteret på Møhlenpris. <br/>Foto: HELGE SKODVIN
FULL RULLE: Det er alltid full rulle med Kizzy Lopez, også som stjernespiller på Gimle.<br/> Arkivfoto: KNUT STRAND