• Jeg tror ikke jeg tar munnen for full når jeg sier at lokalbefolkningen er veldig lei av fergeproblemene, sier Kjell Brekke, som jobber på lokalbutikken på Våge.

MARIT BEATE KASIN

Han har ventet på vareleveranse til butikken i flere timer, mens M/F «Melderskin» ligger inne til reparasjon.

Problemene med fergen har gjort lokalbefolkningen opprørte.

— HDS behandler oss altfor dårlig, sier Brekke. Skal Tysnes noen gang vokse, så må vi ha et bedre alternativ enn dette, mener han.

På reparasjon i går

M/F «Melderskin» lå i går til kai for å bytte oljepumpe. Først skulle fergen være klar til klokken ett, men dette ble senere utsatt til klokken seks. Innbyggerne på Tysnes som er avhengig av fergen havnet dermed i en vanskelig situasjon. Alternativet var å latt bilen stå igjen og ta en passasjerferge, eller å kjøre den lange veien rundt.

Det var ingen god stemning på kaien i går. Det var flere som måtte snu. En familie på vei hjem fra hyttetur var noen av de uheldige, som ikke kom seg over fjorden. De ansatte er også lei av og måtte avvise folk på kaien.

— Vi håper alle på at problemene vil løse seg, sier overstyrmann Jon Furubotn. Han skjønner at folk er oppgitt over at HDS ikke tilbyr et bedre alternativ.

— Vi ligger å blokkerer fergeleiet nå, og får ikke flyttet oss før oljepumpen er byttet. Derfor slipper heller ikke andre ferger til, forklarer Furubotn.

Mangler vilje

— Jeg tror mye av problemene skyldes mangel på vilje til å løse problemet, sier Brekke. Han hevder det har blitt diskutert i årevis, men at lite skjer utover det.

— Vi ønsker oss nyere ferjer, som er hurtigere og som har større kapasitet, sier Brekke. Han forteller at det i helger hoper seg opp med køer på fergeleiet, og at mange må vente i timevis.

Kirsten Årvik og Thomas Howatson farter mye mellom Tysnes og Bergen. I går måtte de ta i bruk den opprinnelige skolefergen for å rekke over i tide.

— Dette må være verst for lokalbefolkningen, sier Kirsten Årvik, det er de som er de skadelidende.

Etter planen skal M/F «Melderskin» være reparert, testet ut og tilbake i drift fra klokken 18.00 mandag kveld.