Det året førte noen vinprodusenters originale eksperimenter med frostvæske som vintilsetning til at østerriksk vin i enhver forstand forandret seg for godt. Skandalen som fulgte medførte at vineksporten sank som en stein. I løpet av noen måneder var den redusert med 80 prosent — å tenke nytt ble tvingende nødvendig og en kan si at frostvæsken ble et slags lykketreff for Østerrike som vinland. Ny og kvalitetsfremmende vinlov så dagens lys og den friske satsingen på god vin ga raskt resultater. I løpet av de 17 årene som er gått, er landet blitt anerkjent som en betydelig produsent av hvitvin av høy kvalitet og i senere tid også rødviner. De har alle et distinkt preg som er helt deres eget og de er i tillegg meget anvendelige til mat. At de dessuten er konsentrerte og meget holdbare, kan vel heller ikke regnes som noen ulempe. Lav avkastning i vinmarken er noe av forklaringen. Gjennomsnittsproduksjonen er i underkant av 50 hektoliter pr. hektar; rundt halvparten av det vi finner både i Tyskland og Alsace. Den nye vinloven har, i motsetning til hva vi finner i tyske vinområder, et krav om maksimalavkastning som definitivt har virket i riktig retning kvalitetsmessig.

Druene som frembringer de beste hvitvinene er den kjente Riesling og den mindre kjente østerrikske spesialiteten Grüner Veltliner. Toppkvalitetene kommer fra områdene Kremstal, og i særdeleshet fra Kamptal og Wachau, alle i Nieder Østerreich. Vinene er annerledes enn de tyske og vinene fra Alsace, men de beste er på det samme nivå som toppvinene derfra. En viss omstilling av stilforventningene er imidlertid nødvendig for å yte dem full rettferdighet. De er helt seg selv - og det er nettopp det som skaper spenningen i det hele. Sånn i forbifarten finner jeg det naturlig å nevne at den ikke ukjente restauranten Bagatelle i Oslo har gjort betydelige innkjøp av hvitvin fra Østerrike. Det sier en del om deres anvendelighet til mat. Stor fylde og god syre sammen med ganske høy alkohol, gjør dem i stand til å matche selv kraftige fiskeretter med fyldig saus. Det eneste negative som kan sies om dem er at prisen har steget kraftig - og det sier jo noe om populariteten. Jeg vil gjøre oppmerksom på at 2002 heller ikke her er en særlig vellykket årgang, i motsetning til 1999-2001-årgangene, som alle var meget bra.

Nr. 40767 Grüner Veltliner Trocken Pleil 2001. Weinvirtel. Kr. 93,70 (Må bestilles ved enkelt utsalg) Finnes også som BIB Nr.41198 Lys gulgrønn. Duft av fersken, sitrus og litt hvit pepper. Bra fylde med god frukt og syre. Vellaget anvendelig matvin med fin stil og lengde. Til kyllingretter, skalldyr og laks

Karakter: 6

Nr. 13894 Grüner Veltliner Smaragd 2000 Freie Weingärtner Wachau, kr 110,80 Gulgrønn farge. Moden duft, men likevel frisk med melon, fersken og pepper. Fruktig vin med fin fylde, god syre og overbevisende stil og lengde. Meget god laksevin.

Karakter: 6

Nr. 34864 Grüner Veltliner Smaragd 2000 Weissenkirchner Achleiten. Freie Weingärtner Wachau, kr 158,40 Gulgrønn. Duft av fersken, mineral og pepper. Mer av alt i forhold til foregående vin, men stilen er den samme med flott frukt, syre og lengde. Skal du ha bedre Grüner enn dette, må det bli F. Hirtzberger som dessverre er midlertidig utsolgt, men følg med, den kommer inn igjen. En strålende vin til fet fisk.

Karakter: 6

Nr. 20052. Riesling Smaragd 2000 Freie Weingärtner Wachau, kr 116,10 Lys gulgrønn. Ganske fruktig duft med innslag av fersken, sitrus og mineraler. Fin frukt i smaken med god syre. Ganske kraftig og fruktig vin til en såpass rimelig pris. Kanskje ikke så raffinert, men vellaget og anvendelig. Til kylling og fiskeretter og en god aperitiff.

Karakter: 6

Nr. 34353 Zöbing Riesling 2001 Hirsch. Kamptal, kr 129,90 (må bestilles ved enkelte utsalg) I forhold til Bründlmayers vin er denne mye åpnere, snillere og mer fruktig. Sammenlikningen er også litt urettferdig, denne vinen er jo enklere og ganske mye billigere. Duften er søtere i frukten og med betydelig kjernepreg. God vin i en snillere og mindre konsentrert stil. Til laks og ørret, men også fin til kyllingretter med smaksrikt følge.

Karakter: 5

Nr. 34352 Riesling Gaisberg Alte R e ben 2001 Hirsch. Kamptal, kr 189,90 (bestillingsvin) Lys gulgrønn. Tettere, mer mineralsk duft enn foregående vin. Melon, fersken og mineraler i smaken. Fyldigere og fruktigere enn den enkle Hirsch-utgaven og med god lengde. I forhold til Bründlmayer faller den litt gjennom. Den er løsere skrudd sammen og er marginalt skuffende i betraktning av at den kommer fra gamle vinstokker. Til kraftige fiskeretter.

Karakter: 5

Nr. 41510 Riesling Ried Klaus Fede r spiel 2001 Jamek. Wachau kr 183,00 (bestillingsvin) Lys gulgrønn farge. Duft av melon, honningvoks og mineraler. Smaken er frisk og ganske slank. Med flott syre og lang finish. Mesterlig balansert vin. Til kraftige fiskesupper og laks/ørret.

Karakter: 6

Nr. 32077 Zöbinger Heiligenstein R i esling 2000 Bründlmayer. Kamptal, kr 197,40 (må bestilles ved enkelte utsalg) Lys gulgrønn. Behersket, nær sagt streng duft av melon og fersken. Det veldig utpreget mineralske gir vinen en stram, streng stil. Smaken er fruktig, men tett og lang. Jeg husker mitt første møte med denne vinen for mange år siden. Den stilte kjente Alsace-viner i stor forlegenhet med sin åpenbart mye større konsentrasjon. Ingen typisk begynnervin, men meget god til kraftige fiskeretter og meget holdbar.

Karakter: 6

Nr. 34357 Riesling Privat 2001 Nigl. Kremstal, kr 259,90 (bestillingsvin) Stor duft av fersken, honningvoks og mineraler. Svær vin med bred fruktkarakter, et visst mineralsk innslag og veldig flott syre og lengde. En vin som gjør inntrykk i enhver forstand. Igjen til kraftige retter av fet fisk.

Karakter: 6

Nr. 41501 Spitzer Singerriedel R i esling Smaragd F. Hirtzberger. Wachau, kr 341,40 (bestillingsvin) Gulgrønn farge. Stor duft av fersken, honningvoks og mineraler. Smaken er utsøkt med fylde og fedme. Balansert med syren gir dette vinen en fin fasthet og stor lengde. En kraftig, men flott Riesling til de fineste fiskeretter.

Karakter: 6