Torsdag sendte Meteorologisk institutt ut ekstremvarsel. Ekstremværet Berit vil treffe kysten fra Møre og Romsdal til Lofoten og Ofoten fredag kveld.

Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ivar Hjellestad, er det tre faktorer som gjør at de har sendt ut ekstremvarselet:

  • Lavtrykk, lavt lufttrykk gir mindre motstand mot havet.
  • Astronomiske forhold, måne og sol gjør at det er ekstra høy flo.
  • Vindretning, oppstuing av sjø på grunn av vindretningen, sjøen skyves mot land.

Ikke som i 2005

Det er sjeldent det blir så høyt som det er ventet nå. Prognosene viser at det vil bli 50 — 110 cm høyere vannstand enn vanlig, i tillegg til bølger inn mot land.

Sist det ble sendt ut ekstremvarsel på grunn av vannstanden var i 2005.— Da var det Inga som traff oss. Nøst på Austevoll som hadde stått i 100 år ble knust til pinneved da, forteller Hjellestad.

Det vil ikke bli like ille i Hordaland og Sogn og Fjordane som det var i 2005, men enkelte steder lengre nord forventer de å slå 18 år gamle rekorder.

Berit kommer

Det er meldt full til sterk storm langs kysten fra Møre og Romsdal og nordover. Også nord i Hordaland vil det bli liten storm. Stormen har fått navnet Berit .

På Vestlandet må det også tas forhåndsregler i morgen.

— De som har båter liggende ute må fortøye de godt. Det er heller ikke sikkert at det lurt å ha løse ting liggende i nøstet, sier Hjellestad.

Også hos værtjenesten Storm forteller de at vindstyrken fra stadt og nordover vil komme opp i sterk storm.