51-åringen hadde familie, jobb, han var trener for flere lag — også jentelag.

Overgrepene mot stedatteren startet da hun var i barneskolealder.

— Jeg kommer ikke til å få meg familie igjen. Da må jeg finne en partner som stoler på meg, som tror på meg når jeg sier at det ikke vil skje igjen. Men det vil alltid ligge spor av mistenksomhet der.

Vet det er galt

— Det er sjelsvrengende.

På et besøksrom på avdeling M i Bergen fengsel sitter en sedelighetsforbryter. Han soner en dom på litt over tre år, har 16 måneder igjen. De siste fem månedene har 51-åringen deltatt i et behandlingsprogram for sedelighetsforbrytere. Den første forutsetningen for å få bli med på programmet, er at du erkjenner skyld.

— Å finne ut hvorfor man har gjort som man har gjort, er veldig vanskelig. Du er nødt til å være helt ærlig med deg selv, og ofte ligger det en slags blokkering, ting du ikke vil huske. Men det må gjøres, om vi skal forhindre at vi får tilbakefall, sier 51-åringen.

Kognitiv fordreining er et av temaene de har tatt opp i gruppen. Hvordan man lurer seg selv til å tro noe fornuften vet er feil. «Hun vil egentlig». «De tar ikke skade av det». «Men hun sitter jo så tett inntil meg». «Nei betyr egentlig ja».

— Da falt mange av mine biter på plass. Man kan komme i en situasjon der du fordreier virkeligheten. Innerst inne vet du at det er feil, men så gjør du det likevel.

- Jeg er en overgriper

Han husker han ble lettet da anmeldelsen kom. Overgrepene hadde pågått i flere år. Så tok det slutt, og det gikk noen år før han ble anmeldt.

— Å tilgi meg selv, det sitter langt inne. Jeg prøver å huske det gode, de fine stundene da hele familien var på tur sammen og vi var en vanlig familie. Det er det jeg må huske, ellers går det ikke.

- Definerer du deg som en overgriper eller pedofil?

— Jeg er en overgriper. Jeg er ikke pedofil. Og det er godt å vite når jeg kommer ut, at det ikke er snakk om pedofili.

Han er fra en bygd på Nordvestlandet, og planlegger å flytte tilbake. Han er forberedt på å støtes bort, forberedt på dem som vil snakke om det. Det er viktig å ikke gå i forsvarsposisjon.

— Jeg vil alltid være stemplet som en overgriper. Men jeg skal jobbe for å bli et normalt menneske.

Et ledd i programmet er å gå tilbake til det første overgrepet. Hvorfor gjorde han det? Hva utløste overgrepet?

— Når du først har trådt over den terskelen, blir det lettere å gjenta handlingen. For deg selv. Programmet lærer oss strategier vi kan bruke når vi når den grensen. Når jeg går tilbake til det første overgrepet, har jeg en viss formening om hva som skjedde, men jeg kan ikke huske hva jeg tenkte.

Det tok tid før han selv erkjente at det var snakk om overgrep. Ikke før stedatteren konfronterte ham, erkjente han det han hadde gjort.

— Du blir aldri ferdig med et overgrep. Du håper og håper at det skal gå bort, men det forsvinner aldri.

Dobbeltheten

Utenfor muren, på avdeling D, åpen soning, soner en 73 år gammel mann. Han har også vært gjennom sedelighetsprogrammet. Om noen måneder er han en fri mann.

— Jeg har alltid hatt en dobbelthet i meg. Nå har jeg lært å erkjenne det, jeg vet at den siden ved meg eksisterer og at jeg må leve med den. Jeg er glad i min kone, men jeg har også en fascinasjon for gutter i pubertetsalderen.

73-åringen er dømt til to år og to måneder for overgrep over tid mot en ung mann. Han har også tilstått flere andre overgrep som på det tidspunktet var foreldet.

— Jeg har båret dette med meg i over 60 år. Nå har jeg stukket hull på den sekken, og kan være ærlig om mitt problem. Men det at jeg har gjort andre vondt kan jeg aldri forandre.

— Den fascinasjonen, sansen for det vakre, også unge mennesker, den vil jeg ha med meg og leve med. Men jeg måtte lære å mestre det, så jeg ikke gjør noe jeg ikke kan stå for. En sånn bombe vil ikke gå av igjen. Det vil være totalt ødeleggende for det som er igjen.

Det pedofile vennskapet

- Hvorfor forgrep du deg?

— Så langt jeg vet har jeg ikke vært utsatt for noen overgrep, jeg har ingen overgripere i familie eller blant venner. Den utløsende faktoren er unge gutter. Det vakre. I noen situasjoner kan det ligge erotikk der. Attrå. Følelsene slår i hjel fornuften. Anledningen er der. Og så kan det føles som det er en slags gjensidighet, tross aldersforskjell. Selv om du egentlig vet at det ikke kan stemme, føles det som det er en slags balanse i forholdet.

— Jeg betraktet det som vennskap. Men et ekte vennskap bygger på likhet, at man forstår hverandre og kan leve med hverandre. Det pedofile vennskapet vil aldri være et ekte vennskap.

Han mener han har kommet til erkjennelse. Erkjennelse av hva han har gjort, og erkjennelse om hvem han er.

— Jeg lurer på hvordan jeg klarte å forlate mitt egentlige ståsted og gjøre det jeg gjorde. Jeg bygget opp et forsvarsverk. Det var det vanskelig å bryte gjennom.

- Skjønte du selv at det var overgrep?

— Nei. Det dukket opp først i senere tid. Jeg erkjente det nok mens det pågikk, men snakket aldri med noen om det.

- Hva tenkte du etter det første overgrepet?

— Jeg dekket over det, skubbet det under et teppe og prøvde å ikke tenke på det.