Callingen i frakken til Reidun Lykke Waaler piper. Tre lyse toner. Det er alt som skal til. Nå har hun dårlig tid.

— Jeg beklager, jeg må nesten bare gå, sier sykepleieren, og skynder seg ut døren.

Waaler er midt i en undersøkelse av en ny pasient på Nevrologisk post 2, Haukeland universitetssjukehus. Hun har stilt ham spørsmål og tatt blodtrykket, men nå må resten vente. En mulig slagpasient er på vei til røntgenavdelingen, og det haster.

Waaler småløper inn på vaktrommet og ringer røntgenavdelingen. Noterer klokkeslettet 16.34. Henter en stor, sølvfarget koffert med livreddende, blodfortynnende medisin.

— Dere setter kanskje igjen litt middag til meg? spør hun kollegene i forbifarten.

Uforutsigbart

«Jeg forventer ingen applaus for at jeg klarer å holde meg fra å gå på toalettet i åtte timer. Det er i grunnen ganske lett, i og med at også mat og drikke faller ut de dagene vi jobber.»

Ordene tilhører sykepleier Camilla Børsheim, og sto på trykk i BT på tirsdag. Innlegget ble en av de mest delte nettsakene i hele Norge den dagen.— Noen dager går det slag i slag, mens andre kan det være roligere. Du vet aldri hva som skjer når du kommer på vakt, sier Waaler.

Det gjør hun heller ikke da hun møter oss på Haukeland klokken 15, halvannen time før alarmen går. Da ser det ut til å bli en stille kveld, for de fleste av dagens pasienter har fått permisjon eller er sendt til sykehjem.

Strid om turnus

På Ahus er det strid etter at sykepleiere ble pålagt å jobbe oftere enn hver tredje helg.

- KAN DU LØFTE VENSTRE FOT? Sykepleier Reidun Lykken Waaler undersøker slagpasient Alf Brurås. Dagen etter at bildet er tatt, får vi vite at han er på bedringens vei. Hans kone Inger Johanne har bare fine ting å si om behandlingen de har fått.
- SUVERENE: - Sykepleierne her er helt suverene. De er veldig greie og hjelpsomme, løper rundt og gjør alt for oss, sier Bjørg Tøsdal. Her får hun hjelp til middagen av Reidun.

I Helse Bergen pålegges ikke sykepleiere å jobbe oftere enn hver tredje helg, men de har fått til en frivillig avtale om dette. Begge parter sier den foreløpig fungerer godt for å få vaktkabalen til å gå opp.

Waaler jobber minst en kveld i uken, og hver tredje helg i tillegg til nattevakter. Helligdager, som julaften og 17. mai, bytter sykepleierne på å ta.

— Avdelingslederen vår er fleksibel og behjelpelig når vi trenger fri. Det gjør at vi strekker oss ekstra for å ta i et tak eller ta en ekstra vakt, sier hun.

Tung jobb

De fleste sykepleiere trives i jobben. I to ferske undersøkelser, en norsk og en internasjonal, sier et solid flertall av norske sykepleiere at de både trives på jobben. De har mindre å gjøre enn sine kolleger i Europa, og 79 prosent oppgir å være ganske eller veldig fornøyd med sin nåværende jobb.

— Mamma er sykepleier, og hun sa at jeg ikke burde bli det. Men jeg trives veldig godt. Jeg liker å arbeide med mennesker, og arbeidsmiljøet er godt, sier Waaler.

Jobben kan være tøff. Det sliter på kroppen, både fysisk og psykisk. Spesielt tungt er det de dagene hun føler hun ikke strekker til. De dagene de helst burde vært flere på jobb.

— Følelsen av at noen trenger hjelp, at du ikke får hjulpet nok, det er en utilfredsstillende følelse. Det er flere ganger i uken at jeg tenker at jeg skulle hatt litt bedre tid, sier hun.

«Skal bare»

På nevrologisk avdeling har slagpasient Alf Brurås fått blodfortynnende medisin, og behandlingen ser ut til å virke.

— Kan du løfte venstre fot og holde i fem sekunder?

Brurås gjør som Waaler sier. Han prater klart og tydelig, får med seg det som skjer, og løfter ben og armer på sykepleierens oppfordring. Konen hans, Inger Johanne Brurås, har bare gode ord å si om hjelpen de har fått på Haukeland.

Nevrolog8.jpg
MARIE HAVNEN

— De gjør en helt fantastisk jobb. Vi blir tatt så godt imot, og vi er veldig, veldig imponert over jobben de gjør, sier hun.

Familien til Brurås får komme inn til ham, og sykepleieren kan puste litt ut.

— Da er det tid for middag, sier hun, like før en ung sommervikar skyter inn:

— Hei! Kan du bare hjelpe til med et løft på 1020? Vi bør jo helst være to på sånt.

Middagen får vente. Waaler «skal bare» gjøre noe først. Et løft på rom 1020. En ny kontroll av blodtrykk på rom 1028. Et glass vann til rom 1020. Det skal gå enda en stund før hun får satt seg ned på pauserommet.

GODE SKO: Det blir mye gåing i løpet av en vakt. Her er Reidun i korridoren mellom gamlebygget og hovedbygget på Haukeland.
MARIE HAVNEN