Gamle, gode underjordiske midt på Torget var alltid en venn i nøden. Et lite, blankt kronestykke til damene bak luken, og vips! så kunne du dekke alle dine behov.

I dag er det underjordiske fylt igjen med asfalt og avsperret som kaiområdene med amerikagjerder. Et trist syn for den som kjenner blæren trykke.

Se toalettesten her!

— Til folk sier jeg bare at de må finne seg en pub eller en restaurant, forklarer en fiskehandler over lakserundstykkene.

— Jeg pleier å sende turister som spør til jernbanen, forteller en suvenirselger.

En guide meddeler beskjemmet at han gir sine kunder beskjed om å gå opp Kong Oscars gate og til høyre.

— Men jeg vet egentlig ikke om det er noe toalett der, sier han og ser i gulvet.

Blæren prisgitt fremmede

Med dette bedrøvelige resultatet fra den foreløpige researchen på blokken, tok Bergens Tidende sitt tissetrengte team en alternativ byvandring for å sjekke mulighetene for å gjøre sitt fornødne i sentrum.

For selv om de offisielle mulighetene til å lette på trykket i dag begrenser seg til mannlig bimmelim i syv offentlige pissoarer (fem i sentrum), finnes det alltids en porselenstrone i nærheten. Og hvis du er villig til å betale for en latte, øl eller salat i samme slengen, er det ikke særlig vanskelig å få lettet på trykket.

Ellers er den fulle blæren prisgitt kjøpesentrenes åpningstider, nok femmere eller kronestykker og velvilligheten hos restaurant- og hotellnæringen.

God tilgang på papir

Heldigvis vet også kelnere, bartendere og hotellansatte hvordan det er å være på jakt etter et visst sted. På dojakten møter vårt lille tissepanel mange hjelpsomme og hyggelige mennesker, som prøver hardt å skjule en lett oppgitt mine. Vi er ikke de første som spør, nemlig.

Og når du først begynner å lete, finnes det overraskende stort utvalg i tilgjengelige porselensskåler. Vi besøkte et tilfeldig, sentralt utvalg i nærheten av Torget, og brukte alle sanser i vurderingen.

For å være rettferdige mot toalettinnehaverne, tissetestet vi på sen formiddagstid, før de trengte horder for alvor hadde inntatt det lille rommet med hjerte på døren.

Karakterene er gitt med tanke på det perfekte toalettbesøk: Praktisk, rent, pent og interessant. Det taler til den bergenske toalettstands fordel at dopapir fantes i metervis på samtlige testobjekter, med ett naturlig unntak - i urinalet. Sett under ett kan vi kanskje si at resultatene av tissetesten var ganske strålende.

Se toalettesten her!

arne nilsen
arne nilsen