• Jeg så ikke så mye ned, sier Sissel Øversveen, en av mange våghalser som deler bilder på sosiale medier. - Slike bilder har folk alltid tatt, sier professor, som ikke tror Facebook får folk til å ta større risiko.

De dingler med beina utfor Vøringsfossen, står under isblokkene på Nigardsbreen, vipper ytterst på Trolltunga.

Slik Sissel Øversveen gjorde da hun besøkte Trolltunga tidligere i august.

En hel time sto hun i kø for å komme frem ytterst på tunga og ta drømmebildet sitt. Trolltunga er en spiss fjellhylle 700 meter over Ringedalsvannet i Odda og har virkelig tatt av som turmål de siste årene.

— Hvordan var det å sitte der ute?

— Jeg så ikke så mye ned, ler Øversveen og legger til: - Det måtte gå fort, for det var mange som sto i kø for å komme ut der. Tuppen av Trolltunga går litt oppoverbakke, så det kjennes egentlig ganske greit å gå frem der.

MÅLET NÅDD: - I årevis har jeg drømt om å dra til Norge og ta dette bildet, skriver Kyle Trahan.

En annen som nettopp har vært på Trolltunga er amerikanske Kyle Trahan. Også han er avbildet på tunga, der det virkelig ser ut som han sitter på vippen med armer og bein i alle retninger.Det ser farligere ut enn det er, skriver han i en e-post til Bergens Tidende.

— Jeg har alltid tatt sjanser, men jeg ville aldri risikert mitt eget eller andres liv bare for å få det perfekte bildet.

NÆRKONTAKT: Hun har elven mellom seg og den livsfarlige breporten.

Bildet av Trahan fant vi på Instagram, mens Øversveens bilde ligger på Facebook.

— Mediepanikk

Professor Jill Walker Rettberg ved Universitetet i Bergen tror likevel ikke at bildedeling på sosiale medier får folk til å gjøre farligere ting enn de ellers ville.

— Det er noe som heter mediepanikk, at vi tror nye medier gir nye problemer. For et par hundre år siden mente man at romaner fikk mødre til å ignorere barna sine og heller lese. Sokrates var bekymret for at skrift ville ødelegge hukommelsen vår, og da telefonen kom, var vi sikre på at det ville føre til mer sladder og vås, påpeker hun.

Lysten til å ta artige eller spektakulære bilder oppsto før sosiale medier, men sosiale medier har gitt helt andre muligheter til å dele bildene, mener Rettberg. Hun ser en parallell i alle bildene som opp gjennom årene er tatt av folk som tilsynelatende hopper over pyramidene.

LIVSFARLIG: Ved Nigardsbreen krysser turister sperringene for å gå helt opp i brekanten, der to tyskere ble drept av isfall sist søndag. Dette bildet fra samme sted ble lagt ut for to uker siden.

— Slike bilder så jeg definitivt før sosiale medier. Da jeg bodde i Stavanger tidlig på 90-tallet, så jeg mange bilder venner hadde tatt på Prekestolen hvor de hang litt farlig nær tuppen, sier hun. - Har sosiale medier skapt flere farlige situasjoner?

— Det er jo et interessant spørsmål, men jeg er ikke sikker på om at svaret er ja, sier hun.

Rettberg har nettopp avsluttet en bok om sosiale medier, som kommer i oktober. Her ser hun blant annet på fenomenet selfies.

— Dette er jo en form for selfie, selv om andre trykker på utløseren. Den handler om å presentere seg selv for verden.

OVER AVGRUNNEN: Bare luft mellom de røde skoene og bunnen av Vøringsfossen.

Et interessant aspekt ved sosiale medier er muligheten de gir folk til å rette opp bildet som omverden har av dem.— Overvåket blir vi uansett, blant annet gjennom alle de digitale spor vi etterlater oss. På sosiale medier kan vi rette opp det bildet. Da blir sosiale medier en slags motmakt, sier Rettberg.

Sissel Øversveen tror hun ville posert for et bilde på Trolltunga, selv om hun ikke hadde mulighet til å dele det digitalt.

— Det er et fint bilde uansett, jeg tenkte ikke på Facebook da jeg gikk frem der, sier hun.

Flere dødsfall

PÅ KANTEN: Et av mange bilder knipset ytterst på Trolltunga.

Stupbratte fjell lokker turister til vågale bilder også andre steder i verden. Det australske nettstedet NTNews forteller at en 23 år gammel britisk jente i juni styrtet 30 meter ned i døden da hun prøvde å ta en selfie på klippekanten. Nettstedet pløyde da sosiale medier og fant flere bilder av hasardiøse stunts på kanten av stupet.I Australia er det tatt til orde for å sette opp gjerder fremfor klippen etter ulykken.

Sist søndag døde et tysk ektepar i 30-årene da de krysset sperringene sammen med sine to barn og gikk tett opp til Nigardsbreen i Luster. Breen kalvet og foreldrene ble knust under ismassene.

Samme dag var det en liknende ulykke i Portugal. Et polsk ektepar skulle fotograferes av sine barn på klippen Coba de Ropa, da klippekanten ga etter og de to styrtet i døden.

Forrige uke døde en mexicansk mann som skal ha skutt seg selv i hodet da han skulle posere med et våpen for et selfie.

Da gikk det tross alt bedre med mannen som fikk juling av oksen da han poserte for et selfie, eller reporteren som ble truffet av en forvillet baseball da hun skulle ta et bilde av seg selv.